“Data är grunden för att kunna berätta en bra historia”

Du är inkallad till ledningsgruppens kick-off där du skall berätta en historia om era kunder, vilka de är vad de gör vad de gillar eller inte gillar. Som analytiker har du full koll på all data på företaget, det svåra är hur du visualiserar detta på ett smart och enkelt sätt så att alla hänger med.

Detta är och kommer alltid att vara analytikerns akilleshäl, hur man berättar en historia som dessutom inbäddar data snyggt, enkelt och lättöverskådligt så att alla förstår vad du säger. Du själv tycker att det är busenkelt att läsa av stora mängder exelfiler och scanna av ert analyticsverktyg för att få en klar överblick om hur allt förhåller sig.

Men alla är inte datanördar som älskar mängder av data. Ledningen säger ofta visa allt på en eller ett par bilder.

Svårigheten är att krympa ned allt så att man skall kunna dra det på 20 minuter men ändå behålla essensen av data som du har plockat ut. Hur gifter man ihop mängder av data i en kort presentation på ett enkelt sätt?

Nu är det inte så enkelt att man kan visa allt på en bild när du har allt i huvudet från alla exelark. Eller när du sitter morgon till kväll och följer analyticsdata hur beteendemönstret på webben utvecklar sig.

Nu gäller det att plocka ut godbitarna från alla datakällor och skapa en enkel och överskådlig bild på några få vyer som du kan dra på ledningens kick-off. Sedan kommer de givetvis att vilja följa det som du precis har presenterat varje dag, månad, kvartal, tertial och hur det gick över året.

Nu har du lagt ned ett par dagar för att krympa ned all data och gjort snygga bilder för att skapa en bra historia. Det här kan du inte göra varje måndag i veckan.

Hur gör du sedan för att skicka ut vecko- och månadsrapporter med denna data, helst lika snyggt också?

Det finns idag flera verktyg där du kan gifta ihop data på ett enkelt sätt. Tableau är ett av dessa som snabbt har fått stort gehör hos analytiker och datafolk då det är enkelt att föra samman olika datakällor som blir tillräckligt snyggt för dina veckorapporter.

Det finns givetvis andra verktyg som Click även Adobe har verktyg för detta, men många gillar Tableau för att man själv enkelt kan lyfta in data från alla håll på ett enkelt sätt och presentera det snyggt och prydligt.

Tableau – Hur man berättar en historia med data: Data Storytelling