Därför ska du använda synonymer och relaterade sökord

Om du jobbar med SEO vet du hur viktigt det är att välja rätt sökord för att nå bästa resultat. Att hitta rätt sökord kan både vara svårt och ta tid. Så varför ska du då använda synonymer och relaterade sökord när du väl hittat rätt sökord? Kommer de hjälpa dig att förbättra din ranking? Kort sagt: Ja, det kommer det. I den här artikel förklarar vi varför.

Variation är nyckeln

Det absolut största skälet till varför du bör använda synonymer och relaterade sökord är att din text blir så mycket skönare att läsa. Om du skriver en text om X och använder ordet X i var och varannan mening, så kommer din text att bli tråkig. Dina läsare kommer sluta läsa och klicka sig vidare till något mer intressant. Använd istället synonymer som XY och XZ. Lägg också in relaterade sökord som XZY och XYZ, som inte riktigt är synonymer men fortfarande relevant.

För att en text ska vara relevant för läsaren, krävs det variation. Du kan variera med flera olika saker. Prova till exempel att alternera mellan korta och långa meningar. På så sätt blir din text mer attraktiv och lättläst. Det allra viktigaste är dock att variera de exakta orden du använder.

Hur ofta ska sökorden användas?

Det är självklart viktigt att använda dina sökord regelbundet, men kom ihåg att lagom är bäst. Traditionellt sätt har texter varit fullproppade med sökord. Just för att Google ska förstå vad texten handlar om och ranka den rätt. Men Google har utvecklats och kan faktiskt läsa och förstå texter, även den underliggande meningen.

Använd ditt fokusnyckelord jämnt fördelat i texten. Fokusnyckelord är det ord eller den fras som din målgrupp söker efter. Men istället för att använda den om och om igen, bör du variera dig med synonymer och relaterade sökord.

Använd synonymer till din fördel

Tänk ut vilka synonymer som passar till dina sökord och använd dem till din fördel. Välj ut ord eller fraser som relaterar till dina sökord och se till att använda dem i din text. Det blir inte bara enklare att läsa – dina chanser att ranka bättre på Google och andra sökmotorer ökar rejält.

När du är klar med din text glöm då inte att korrekturläsa. Läs din text noga, gärna mer än en gång. Låt även andra personer läsa din text och be om deras feedback.

Behöver du content eller hjälp med att skriva texter? Vi på Karlssons Textbyrå kan hjälpa dig. Här kan du läsa mer om vad vi kan göra för ditt företag.