Därför köper Verizon internetmogulen Yahoo!

Nu är det klart – internetpionjärerna Yahoo! köps av den amerikanska telekom-jätten Verizon. Köpet kostade drygt 40 miljarder kronor (4,8 miljarder amerikanska dollar), och ska vara startskottet för Verizons försök till att kasta ner Google och Facebook från tronen som världens största digitala marknadsplattform.

Yahoo! var en gång i tiden störst av dem alla, 1998 års populäraste startsidan i världen och värda hundratals miljarder. Faktum är att man år 2002 faktiskt ville köpa den då allt starkare sökmotorn Google för tre miljarder dollar, något som den framtida jätten tackade nej till.

Men 2000-talet visade sig vara en allt halare nerförsbacke för Yahoo!, och företaget har slitit med att konstant försöka återuppfinna sig själv för att kunna behålla annonsörerna. Redan 2008 tackade man nej till ett erbjudande från Microsoft, som redan då ville bygga en utmanare till Google. För något tag sedan stärktes så ryktena om en förestående försäljning av företaget – och nu vet vi att det blev Verizon.

Läs mer: Amerikanska Verizon köper AOL i en jätteaffär värderad till 36 miljarder kronor

Frågan är om inte Google och Facebook, som också är beroende av annonsintäkter borde ta en titt på Yahoo’s! uppgång och fall. Det är varje fall en historia som köparna Verizon nu kanske hoppas ska upprepas i samband med detta köp. Målet för telekomjätten är att ha två miljarder av internetanvändarna år 2020, och därmed också lejonparten av annonsintäkterna – och allt detta lär komma från Google och Facebook.

Införskaffandet av Yahoo! ska stärka satsningen på främst mobilteknologi, då den redan befintliga databasen av Verizons 100 miljoner användare kombinerat med Yahoos! 600 (påstådda) miljoner användare ska ge dem en möjlighet att på allvar kunna locka till sig annonsörer.

Beväpnade med dessa data och användarbas så ska man stärka sådant som sponsrade sökningar, riktade videoannonser och appanalys. Vidare så hoppas man att Yahoos! stora köp häromåret, Tumblr, vars användare till stor del är Millenials ska ge ny fart för Verizons försök att locka till sig denna svårfångade grupp.

Om detta blir verklighet eller inte återstår att se – det råder ingen tvekan om att Verizon nu ger sig in i en marknad som är rätt tuff och vars ledare (Google och Facebook) verkar stå stadigare än någonsin. Men vem vet?