Därför kommer videoannonseringen att explodera

Att video på nätet är hett är det nog ingen som kan argumentera emot. Med bättre bandbredd till folket och smartare lösningar är nät-TV något som vi alla njuter av i olika förpackningar som YouTube, Netflix och SVTplay. Det är därför videoannonseringen kommer att explodera redan i år.

Där folket samlas kommer också annonsörer. Som på gamla goda tiden när marknaden mitt i byn också blev draperad av reklampelare för upplysa folket om kommande bönestund.

Videoannonseringen har nu börjat komma ikapp konsumtionen. Tio år efter att YouTube tog sitt första spadtag har även annonsörerna vaknat på bred front och står nu med sina pengakistor öppna för att göra investeringar.

Videoannonseringen kommer att explodera för att:

1. Folket samlas nu runt olika videotjänster på nätet. Konsumenterna har valt och de vill ha rörliga bilder, när de vill, var de vill och hur de vill – via internet.

2. Mobil uppkoppling tar nu fart på allvar. Med både 3G och framförallt 4G kan vi ta del av strömmande innehåll med bra kvalitet. Inom några år lär vi även få 5G och då lär nog vår fina Desktop få säga hej då, till de flesta konsumenterna.

3. Eftersom videoannonser har ett större värde kommer både innehållsleverantörer satsa mer på det samtidigt som annonsörer kommer att öka sin efterfrågan. Video är lite roligare än en banner och du kan packa in ett både mer informativt och framförallt kreativt budskap.

4. Demokratiseringen kommer även göra sitt för att video på nätet slår igenom ordentligt. Idag kan vem som helst skapa en film och bli stjärna. Se bara på vår svenska YouTube-kändes PewDiePie som tjänar miljontals kronor från sitt vardagsrum. Killen lever idag gott på annonseringen från hans nät-TV-kanal.

Läs också: PewDiePie vill bygga eget annonsnätverk på Youtube

5. Storbolagen har vittring på nät-TV och med det kommer större produktioner. Vi är nog inte långt borta från att all produktion lanseras på nätet först, som Netflix och Amazon gör. Med storbolagen kommer pengar och med pengar kommer större annonsörer. Pengar brukar i regel ge mer pengar.

6. Storbolagens tjänster som Netflix och Amazon kommer leda till att fler mellanstora bolag fattar att det är video på nätet som är nästa grej. Inte egentligen “nästa grej” eftersom det är nu men det tar lite längre tid för vissa att förstå. De lär nog fatta grejen redan i år så en ny kundgrupp kommer att kvala in till videoannonseringsmarknaden.

7. Andra saker som kommer att påverka är RTB (real time bidding), standarder, och mätningar.

Med en kombination av premium-inventory, högre priser, skarpare KPI:er för annonsörer och publicister samt RTB skapas förutsättningar för en bra transaktion. Men smidiga transaktioner för annonsering är inget utan en publik och det är just den som kommer att tvinga fram ett fokus på videoannonsering på nätet redan i år.