Därför kan egna Podcasts vara en god idé

Att göra egna podcasts – alltså radioklipp som kan lyssnas på via nätet – har blivit allt populärare bland företag, inklusive stora varumärken. Orsaken är att de erbjuder utmärkta möjligheter för att skapa en god relation till konsumenterna. Men det gäller att göra innehåll som funkar.

Poängen med podcasts är inte att göra en “salespitch” på 30 minuter där man förklarar företagets eller produktens överlägsenhet. Nej, istället ska man satsa på något som mer liknar sponsrade artiklar (så kallad “Native Advertising”). Detta menar Andy Goldberg, en av personerna bakom GE:s populära podcasts i en intervju i tidningen AdWeek.

Läs mer: Det lönar sig med produktplacering i Podcasts

För att få detta engagerande innehåll så måste man dock ta några risker, bland annat genom att släppa på den kreativa kontrollen. Ett varumärke eller företag som “tvingar sig på” lyssnaren kommer att få mer negativt än positivt gensvar. Om man däremot har en mer försiktig taktik så kan man skapa något som lyssnaren vill återkomma till fler än en gång.

Det är just serieformatet som gör podcasten så bra. Lägg upp den på företagets webb- eller Facebooksida, till exempel, och locka konsumenterna mer något som faktiskt ger dem något de vill ha. Det kan mycket väl löna sig.

> Här kan du lyssna på Dagensanalys.se podcast

Däremot är det inte en billig affär, kan vi läsa i artikeln. Företaget Tqquila Avións sponsrade podcasts, som verkar ha nått viss framgång kostade upp till 25 000 amerikanska dollar att göra, exempelvis. Detta för att konkurrensen bland podcasts, som blivit allt populärare, är hård. Alla vill komma ut med något “unikt”.

Podcasten “måste vara värd människors tid”, helt enkelt. Det är därför kanske smart att inte kasta sig på denna trend helt utan eftertanke; men om man har resurserna och en bärande idé så kan det vara väldigt framgångsrikt.