Därför finns det ännu ingen universalmätning

Det mesta går snabbare och snabbare med tiden. Datorkraft fördubblas på 18 månader, produkter blir snabbare heta och snabbare omoderna, programvaror och nättjänster byter skepnad så snabbt att bara ungdomar orkar hänga med. Men ännu har vi inga helt pålitliga och accepterade mätmetoder för det medium som blev allmänt tillgängligt för mer än 20 år sedan.

För radion tog det 20 år från den första annonsen tills det fanns ett accepterat sätt att mäta räckvidd. När TV kom kortades den tiden till nio år. Man kunde tänka sig att utvecklingen skulle gått ännu snabbare med internet, särskilt som de digitala spåren borde vara så mycket lättare att fånga upp och analysera. Ändå famlar vi fortfarande efter den universala lösningen på hur och vad vi ska mäta.

Reklamblockering är bara ett litet problem i sammanhanget och dessutom ett relativt nytt. Ett annat är att stora spelare som Facebook, Twitter och Youtube bara helt nyligen och väldigt motvilligt börjat släppa in oberoende mätningar i sina system. På många sätt förändras spelplanen hela tiden, med fler aktörer som vill tjäna pengar, fler amatörer som producerar innehåll, videor som startar av sig själva, nya sidformat etc. Det är helt enkelt inte samma internet idag som 1994!

Drömmen om en samlad och tydlig mätning av annonsers räckvidd på internet är fortfarande en dröm. Många lovande försök att nå den heliga graal finns, men kommer någon att kunna lyckas hänga med i det ständigt förändrade landskapet? Det skulle väl i så fall vara Google, men då måste de antagligen köpa Facebook först, om mätningarna ska ha en chans att bli helt kompletta.

Läs mer: detaljer och argument så som Techcrunch ser dem.