Därför blockerar Netflix proxy-streaming

Många känner nog redan till att Netflix tänker försvåra för användare som använder sig av proxyservar för att se på det utländska utbudet. Men varför väljer man denna hårda väg mot sina betalande kunder?

Lagen. Det är ett av svaren. Det kostar Netflix pengar och tid att förhandla unika licenser för varje land – något som lagligt sätt måste göra. Det finns en uppsjö orsaker till varför visst innehåll inte kan licensieras i vissa länder, eller så kostar det helt enkelt för mycket för att det ska löna sig.

Läs mer: Snart är det färdigtittat på amerikanska Netflix

Netflix skulle kunna fortsätta att se mellan fingrarna på de som använder sig av proxys, men då riskerar de att urholka sina egna avtal – något som kan svärta deras rykte och försvåra den hittills väldigt framgångsrika tillväxttakten.

Det är ju förstås lite deppiga nyheter för den som exempelvis vill spana in gamla Arkiv-X i tid för nypremiären – avsnitten finns på amerikanska men inte svenska “Nettan”. Men Netflix säger att de, i alla fall över ett längre perspektiv, siktar på att ha samma utbud i alla länder – men tills vidare tänker man “följa innehålls- och licensieringsrättigheterna i respektive geografiska område”.

Läs mer: Snart måste Netflix välja mellan att tappa användare eller strunta i licenskraven