Dags för timeout från hat och negativitet på nätet

Sinch lanserar ny meddelandetjänst och bjuder in människor att skicka positiva meddelanden till främlingar.

Som ett svar på ökande hat och negativitet på sociala medier har Sinch i samarbete med Mental Health America (MHA), skapat världens första meddelandetjänst för positiva budskap. Den nya meddelandetjänsten #TextForHumanity är utvecklad av Sinch och låter människor skicka ett positivt meddelande till en främling. Personen som skickar får samtidigt ett positivt meddelande tillbaka från någon annan.

Mobiler och sociala medier för människor närmare varandra men skapar samtidigt nya arenor för negativa attityder och beteenden. I Sverige har var sjunde internetanvändare drabbats av näthat eller negativa kommentarer under de senaste tre åren, och i åldern 12–25 drabbas hela tre av tio. Flera studier har undersökt möjliga samband mellan sociala medier, smartphones och mental ohälsa som depression och ångest. Vi ser också hur allt fler politiker, offentliga personer och även företag är involverade i offentliga dispyter på nätet och att samtalsklimatet mellan vanliga människor försämras. I en omfattande amerikansk opinionsundersökning svarar mer än hälften av de tillfrågade att de varit delaktiga i liknande situationer på nätet.

Samtidigt är ensamhet en modern epidemi som påverkar människor i alla åldrar. En studie bland vuxna i USA visar att 30 procent av millennials känner sig ensamma, vilket är den högsta nivån bland alla åldersgrupper i studien.

Trots att vi använder våra telefoner för att kommunicera dygnet runt är det många som känner sig ensamma. Människor ifrågasätter alltmer den digitala och sociala teknologin som snabbt har blivit en stor del av våra liv. Det fick oss på Sinch att tänka igenom hur vi kan utnyttja kommunikation via mobilen för att motverka negativitet och hat online. Tillsammans med Mental Health America vill vi därför hjälpa till att sprida lite mer positiva budskap, ett textmeddelande i taget. Vi älskar våra telefoner, och det är dags för dem att älska oss tillbaka, säger Jonathan Bean, global marknadsdirektör på Sinch.

#TextForHumanity är en inkluderande tjänst med bred räckvidd eftersom i princip alla mobiler har SMS-funktionalitet. Vem som helst kan bli en del av #TextForHumanity genom fyra enkla steg oavsett om de har en smartphone eller enklare mobiltelefon:

1. Skicka JOIN till 079-06 478 39 (internationella telefonnummer finns på TextForHumanity.com). Tjänsten kommer därefter ställa ett par enkla frågor. All data lagras säkert och inga personliga data kan ses eller delas.

2. Skriv en kort text som får någon att le. Du kan använda max 160 tecken och det finns tips för hur du kommer igång på TextForHumanity.com.

3. #TextForHumanity kommer att dela ditt meddelande med en främling någonstans i världen. Till en början kan man endast skriva meddelanden på engelska.

4. Ta emot ett positivt budskap från en främling. Med en smartphone kan du själv dela de meddelanden du får tillbaka på sociala medier i form av en visuell och färgstark grafik.

Under en period på 24 timmar kan användare skicka och ta emot upp till fem positiva textmeddelanden från främlingar runt om i världen. Det är enkelt att avsluta tjänsten genom att helt enkelt svara STOP i ett textmeddelande till tjänsten.