Dags att företag tar emojis på allvar :)

Emojis har tagit över en stor del av vår personliga onlinekommunikation. Individer använder dem för att uttrycka en känsla, en smak eller ett intresse utan att använda en lång skriftlig beskrivning. Nu är det dags för företag och varumärken att börja visa sina känslor med emojis i sin kommunikation, skriver The Amazing Society.

Sex miljarder emojis och stickers skickas via meddelandeappar varje dag, 93 procent av internetpopulationen använder det när de kommunicerar online. I Asien ligger många företag i framkant med denna uttrycksform där även stickers (dekal) blivit stort. Något fler svenska företag måste börja förhålla sig till. Emojis är ett universellt språk som kan användas och tolkas av alla, “en bild säger mer en tusen ord”. Men hur ska de svenska företagen göra?

Här är våra bästa tips för Sveriges företag.

En emoji kan vara ett ord
Oxford dictionaries utsåg 2015 den populära smileyn “ansikte med glädjetårar” till Word of the year. Det är den flitigast använda emojin online, hittills…

Ta över en existerande etablerad emoji
När Prince gick bort symboliserade ett lila hjärta sorgen hos många följare med emojin ett lila paraply med regndroppar som fick symbolisera låten Purple Rain och personens sorg. Kim Kardashian har också lyckats adoptera befintliga emojin persikan som symboliserar Kims rumpa.

Att skapa en egen emoji
Kända personer som Justin Beiber, Charlie Sheen och Kim Kardashian har skapat egna emojis med egna namn. I veckan lanserade Tv4s hund Lilla Nymo sina egna Nymojis, vilket säkert kommer bli en trend då vi överlag gillar katter och hundar i sociala medier.

Emojis för välgörande ändamål
Några svenska företag har förstått sig på trenden och gjort egna eller adopterat befintliga emojis. Världsnaturfonden WWF använde sig av bland annat blåvalen för att uppmärksamma utrotningshotade djur i kampanjen #endangeredemojis på Twitter.
Rädda barnen har gjort egna emojis med barn som har blåmärken elller plåster i pannan. Det som var svårt att säga eller sätta ord på för barn gick att förmedla via en emoji.

Emojis i kampanjer
Comviq var tidigt ute med emojis i reklamkampanjer. De lanserade redan 2013 en emojibaserad höstkampanj som innehöll en räv bakom örat. Ikea har lanserat helt egna emojis som symboliserar både produkter i varuhuset men även den legendariska insektsnyckeln. Det är steg i rätt riktning.

Hur ska företag använda emojis i sin marknadsföring.

Börja med att se vilken plattform finns din målgrupp på?
– Går det att använda sig av emojis eller stickers i kommunikationen i den kanalen?
– Bestäm om ni ska skapa egna emojis eller försöka ”äga” en befintlig. (Kardashian, WWF)
– Vad krävs rent tekniskt på de olika plattformarna – (En emoji som fungerar på IOS fungerar inte automatiskt även på Android.)
– Vilken typ av emoji från ert företag skulle fylla ett tydligt kommunikationsbehov hos målgruppen?

Artikeln är skriven av:

The Amazing Society