Vi har stängt från 1 april 2020
Keymetrics

Cyberskurkar tar över Sverige

Sverige huseras av datahackare eftersom vi har klart friare datadelningslagar än flertalet stater i världen. Våra grannar Norge och Danmark har exempelvis strängare lagar när det gäller hacking och spamutskick. Även USA har mycket strängare lagar och de utövar repressalier till dem som missbrukar datalagarna, fler har fällts och bötfällts på stora belopp när de skickar ut spam. I Sverige har inte en enda person fått böter för spamutskick trots att det årligen rapporteras tusentals fall.

Vidden av vår svaga datalagstiftning har synats under fjolåret. Bland annat har dataspridningen mellan FRA som hackar våra datorer och delar med sig av data till NSA granskats av media, läs artikel i DN eller Aftonbladet eller se inlägg i Uppdrag Granskning ifall ni vill veta mer. Nu är detta en typ av myndighetsutövning för att övervaka personer, där man har lagstadgat för att kunna övervaka personer i statens tjänst, men det är dock en del av problematiken med de svenska datalagarna som inte skyddar den enskilda individen.

Sverige är helt enkelt ett paradis om man vill skicka ut spam eller dela och sprida data olagligt. Västerås kommun, är ett av de senaste exemplen, de har nyligen hackats för att agera som en  hub för spamutskick. Hackarna hade lagt in en kod som muterade sig vartefter, så snart Västerås kommun lyckats stänga ned ett utskick tog den nya muterade koden vid och fortsatte skicka ut spam. Det hela slutade med att Västerås kommuns mail blev spärrad i flertalet mailboxar i hela landet och folk började ringa in till kommunen och fråga vad som händer.  Se hela nyhetsinslaget om hur Västerås kommun hackades på SVT-play.

Nu har svensk lagsstiftning mot spam hamnat under luppen, läs artikel på dagensanalys.se. SVT har under de senaste dagarna rapporterat om just spam. Tidigare granskades FRA som hackat datorer och delade data med NSA.

Vad blir nästa scoop, kommer någon att hacka någon annan myndighet, bank eller kanske något mediehus för att sprida falska nyheter. Det tycks vara öppet mål för hackarna då svensk lagstiftningen inte tycks hänga med.

Vad är det man brukar säga, barn gör som föräldrarna gör, inte som föräldrarna säger.

Den 1 april 2020 släckte vi lampan här på Dagens Analys.