Costa Ricas polis använder WhatsApp för att få tips

Den populära meddelande-appen WhatsApp, som används av någonstans en miljard människor världen över, kan visst användas till annat än vanligt socialt umgänge. Polisen i Costa Rica har nämligen märkt att appen funkar utmärkt som tipslinje.

Det finns visst ett betydligt antal chattgrupper i landet, där användare delar med sig av tips till den lokala polismyndigheten. Det kan handla om pågående brott, och i tider där var man har en mobilkamera i handen så delar man med sig av exempelvis foton på registreringsskyltar.

Tico Times, som rapporterat om denna nyhet, uppger bland annat att boende i staden Nicoya, i Guanacaste-provinsen, tipsade polisen om en misstänkt rånare via WhatsApp – och inom några minuter hade denne tagits om hand, på bar gärning.

Säkerhetsministeriet i landet uppskattar att drygt 70 procent av de 1400 lokala grannsamverkansgrupperna i landet använder sig av WhatsApp eller annan social media för att tipsa polisen. Flera företrädare för säkerhetsorganisationerna anser också att dessa tipslinjer varit viktiga i att öka säkerheten i landet.

Utöver det enkla sättet att dela med sig av information, så sätter de sociala medierna också en viss press på polisen att agera snabbt – vi är vana att få snabba svar på våra chattappar. Om inte annat så måste polisen förklara varför de inte kan närvara.

Det finns förstås nackdelar. Kriminella element verkar också försöka infiltrera dessa lokala chattgrupper. Man varnar därför medlemmarna från att delge alltför känslig information, då denna kan användas emot en själv av brottslingar som vill tysta tipsarna.

Och som med alla civila brottsförebyggande aktiviteter så kan man tänka sig att oskyldiga kan pekas ut av överdrivet misstänksamma grannar – men överlag verkar man alltså ha funnit ett vinnande koncept.

Läs mer: Nu kan du stryka under WhatsApp