Comscore fokuserar sin verksamhet mot tv-mätningar

Comscore började en gång i tiden som onlinemätningsverktyg för alla aktörer. Nu vill man fokusera på video, på alla plattformar. Ett område de nämner är “advanced television” dvs uppkopplade TV-apparater.

Comscore som idag ägs av Kantar, där svenska Sifo ingår, vill helt enkelt lägga all energi på att bli bäst på tv-mätningar. Det är där man vinner kontrakt runt om i världen och det är mot rörlig bild som alla aktörer nu riktar sina investeringar.

Ett sätt att koppla ihop mätningar av uppkopplade tv-apparater är att fånga upp enhetens ID, istället för att mäta genom IP-nummer. När man mäter enhetens ID kan Comscore också matcha det med demografi från hushållet.

Det var efter köpet av Rentrak, ett tv-mätningsbolag, som nu Comscore fått nödvändiga verktyg och kompetens att även kunna klicka i – Ja, vi kan mäta tv.

Enligt MRC (som skapar mätstandarder i USA) vill man ha en standard där en person som tittar 6 sekunder på ett 15 sekunders reklamklipp väger mer än om en person tittat 6 sekunder på ett 30 sekunders långt klipp. Comscores verktyg Campaign Ratings kan idag inte lösa det. Men de har till 2021 att lösa då den nya standarden ska implementeras. Comscore tror att de kommer att hinna fixa det tills dess.