Cloudberry bakom initiativet #Nordicmade to Hong Kong

12 nordiska startups får genom Nordiska Ministerrådets fond Rising North finansiering på 380 000kr för att slå sig in på den asiatiska marknaden. Det svenska bolaget Cloudberry står bakom initiativet och startup-resan #Nordicmade to Hong Kong.

Stockholmsbolaget Cloudberry Communications grundades av Madelene Kornfehl (t.v. i bild) år 2000. Byrån var under nästan 10 års tid (2009-2018) Hongkongs exportråds (HKTDC) officiella representant i Norden. Nu får Cloudberry för andra året i rad finansiering av fonden Rising North för att hjälpa nordiska startups att etablera kontakter i Asien och ta sig in på den asiatiska marknaden.

Startup-resan #Nordicmade to Hong Kong är ett av de sju sista projekten som finansieras av Rising North-fonden innan den läggs ner vid årsskiftet. Fonden grundades 2016 av det Nordiska ministerrådet och syftar till att hjälpa nordiska startups att etablerar sig internationellt. Rising North-fonden uppgår till 1,5 miljoner euro och har finansierat över 30 projekt under åren 2016-18.

Tolv startups från Sverige, Danmark och Finland kommer väljas ut till att delta i resan den 2-8 december. Bolagen kommer få ett 5-dagars skräddarsytt program där de träffar investerare, affärsänglar och är inbjudna att ta del av Hong Kong Science & Technology Parks statliga innovationsprogram.

”Investerare i Hongkong och Kina är mycket intresserade av nordiska startups. Vi har redan fått efterfrågan på att ta med bolag inom fintech, robotteknik, AI och miljöteknik. De ser oss i Norden som föregångare i hållbar utveckling, både när de kommer till utveckling av företag och samhälle”, berättar Madelene Kornfehl.

Bolagen kommer också få träffa redan etablera nordiska företag i regionen såsom Scania och EQT i Hongkong samt Daniel Wellington i Shenzhen. Målet med resan är att etablera direktkontakter mellan nordiska startups och Kina – där den tekniska utvecklingen går svindlade snabbt.

”Just nu rullar ansökningarna in och det märks att fler nordiska startups blickar mot Hongkong och Shenzhen istället för Silicon Valley. Hongkong är den perfekta inkörsporten till Kina och Shenzhen är nu världsledande inom hårdvarutveckling och IoT”, säger Victoria Bergh, projektledare för resan.

Förutom Hong Kong Science & Technology Parks så stöds projektet av Hong Kong Chamber of Commerce in Sweden och SAS i Sverige samt Hardcopy i Danmark och Netprofile i Finland. De 12 utvalda bolagen tillkännages den 19 oktober.