Chrome flaggar osäkra sajter och varnar besökare

Om du fortfarande inte använder HTTPS, utan har en IT-avdelning som ännu inte fattat att er sajt ska använda protokollet, så kommer det nu bli ännu mer synd om er.

Det är nämligen så att Google hatar sajter som fortfarande kör med HTTP (notera att “S” saknas). Varför? Jo, därför att dessa sajter anses vara osäkra för besökaren. Google har nu länge kampanjat om att alla sajter ska använda det säkrare protokollet HTTPS. För att slå in ännu en spik i kistan tänker Google nu helt enkelt se HTTPS som standard och varna användare för sajter som kör HTTP. Självklart trycker även Google ned sådana sajter i sökningarna med Googles sökmotor.

Skillnaden från igår och idag är att tidigare fick sajter som använde HTTPS en grön flagg i Chrome, något som nu tas bort. HTTPS ska alltså ses lika normalt som att du borstar tänderna. Men sajter som inte använder HTTPS, alltså inte borstar tänderna, får en röd flagga. Även när besökaren skriver in exempelvis uppgifter i formulär kommer Chrome (från oktober månad) att varna användaren att sajten inte är säker.