Chatbots spås ju av många företag vara det senaste och bästa. Nu har inte användarnas åsikter riktigt lika överväldigande positiva – men nedan kan ett företag ändå berätta hur de kunde tjäna en miljon dollar (8 miljoner kronor) med hjälp av just en chatbot.
Microsofts katastrofala experiment med Tay, som vi skrivit om tidigare, kan få många att misstro techjättarnas stora glädje kring chatbotar och deras fördelar för företagare.
Läs mer: Trots rasistiska bakslag – Microsoft tror att Chatbots är framtidens melodi
Men i en artikel i AdWeek berättar nu startup-företaget ReplyYes hur deras Chatbot har hjälp en vinylförsäljare (sajten The Edit) att på åtta månader tjäna en miljon dollar.
ReplyYes berättar att deras text-to-buy system dels bygger på en algoritm som räknar ut konsumenternas preferenser baserat på sådant som tidigare köp – men det finns också ett mänskligt element i det hela.
Chatboten fungerar också så att användare kan skriva upp sig på en lista för att få dagliga meddelanden innehållandes ett albumförslag. Man kan sedan svara “ja,”, “gilla” eller “ogilla” på förslaget, något som såklart påverkar kommande förslag från texttjänsten. Trycker man “ja” så kommer man få en länk med möjligheten att köpa albumet.
Detta “ja” har gett vinylförsäljaren 50,000 sålda album. En annan funktion är att användare kan ställa en “personlig” fråga till chatboten (“vad spelas just nu på kontoret”) varmed boten genast kopplar in en mänsklig anställd som svarar på frågan. Samma sak gäller ifall en kund inte har klickat på “köp”-knappen, även om varan ligger i varukorgen.
Enligt David Cotter, VD för ReplyYes, så har 68 procent av prenumeranterna gjort ett köp, och 28 procent av dessa “har köpt sex eller fler album under deras första 180 dagar” på den mobila plattformen.
“Tanken är att upplevelsen ska påminna om en lokal skivaffär” säger Cotter, “så frågan blir då ‘hur kan vi använda vår maskininlärning och chatbot för att skapa en sådan upplevelse?'”
ReplyYes har i varje fall en lite annorlunda approach än vad Facebooks Messenger eller Microsofts chatbotteknik, genom att använda sig av en hybridlösning. Detta kan mycket väl vara en bättre metod än en rent automatiserad sådan, i alla fall innan robotarna blir smartare.
“Kunder har bjudit ut oss på dejter, bjudit in oss till fester – och skickat julkort”, säger Cotter. Lärdomen verkar vara att (upplevelsen av) personliga kundrelationer kan vara lika avgörande online, som i fysiska butiker.