Den senaste tiden har allt fler blivit medvetna om analysfirman Cambridge Analyticas system för att skörda information från över 50 miljoner Facebookanvändare i syfte att hjälpa Donald Trump bli president. Nu stängs visserligen företaget av från Facebook, men du kan fortfarande behöva skydda dig från andra som vill komma åt dina uppgifter.
Genom att locka med roliga personlighetstester fick Cambridge Analytica tillgång till miljontals människors uppgifter på Facebook. Genom att analysera kontona och se vad människor gillade och engagerade sig i kunde de skapa väldigt exakta profiler för olika användartyper. Genom dessa profiler kunde de sedan, tillsammans med den digitala marknadsföringsbyrån Giles-Parscale göra riktade politiska reklambudskap som knuffade användarna bort från Hillary Clinton och mot Donald Trump.
Kopplingarna håller fortfarande på att kartläggas, och Facebook vill inte gå ut med hur, eller ens om, kampanjen haft någon effekt på användarna. Men mot bakgrund av att Trumps botar som publicerade innehåll på internet var fem gånger så många som Clintons så går det nog att anta att det haft effekt, inte minst är utkomsten av valet en tydlig indikator på att så var fallet.
Även om Facebook inte vill kommentera effekterna av kampanjen har man valt att stänga av såväl Cambridge Analytica som moderbolaget Strategic Communication Laboraories (SCL), och dessutom stängt ner kontona för Christopher Wylie, dataansvarig på SCL, samt Aleksandr Kogan, som skapade appen som samlade in uppgifterna. Avstängningarna är inte permanenta, men de behöver vidta flera olika, ännu ospecificerade steg, för att Facebook ska bedöma dem som tillförlitliga igen.
Fenomenet med Cambridge Analytica och en app som samlar in användardata är dock inte unikt. Flera användare har gett olika appar tillgång till data från Facebookprofilen. Det är därför värt att fundera på vilka appar som faktiskt har tillgång, och om de verkligen behöver det. Lyckligtvis har Facebook jobbat hårt på att öka transparens och alla användare kan lätt kontrollera vilken information som en tredjepartsapp har tillgång till. Genom att klicka på ”inställningar” och sedan ”appar” när du är inloggad på Facebook kan du se vilka appar som har tillgång till vad, och även ändra åtkomsten för dem. På mobilen behöver du gå till ”inställningar”, därefter ”konstoinställningar” och sedan hittar du apparna under menyn ”inloggad via Facebook”.
Det kan vara en bra idé att med jämna mellanrum se över vilka som har tillgång till vad, i synnerhet som data blivit en riktig guldgruva för företag och organisationer för att nå dig med riktade budskap.
Även om framtiden för Camridge Analytica ser mörk ut är det i dagens digitala värld värt att fundera på vilka liknande företag som agerar för att stötta eller störta den rådande ordningen. Cambridge Analytica och deras associerade bolag har inte bara kopplingar till USAs president, utan även till Kenya, Colombia, St Kitts & Nevis och flera andra länder där de agerat i politiska situationer för att påverka vem som styr landet eller regionen. För en mer omfattande genomgång av bolaget och vad som hänt kan du med fördel läsa The Guardians beskrivning.