Byt jobb ofta så lär du dig mer och tjänar dessutom bättre

Att vänta på guldklockan är något som numera hör till en svunnen tid. Nu visar det sig snarare att om du byter jobb ofta så lär du dig mer, blir snabbare på att ta till dig saker och kan dessutom vara med attraktiv för en arbetsgivare än den som stannat på samma företag länge.

För den som nyter jobb med ca tre års mellanrum är utväxlingen som störst. På tre år hinner du nämligen sätta dig in i allt som rör den aktuella tjänsten, och det är ungefär då som de flesta börjar bli mindre engagerade i sitt nuvarande arbete. Genom att byta jobb kan du även förhandla upp lönen, utöver att du blir mer multikompetent.

För arbetsgivare är det också lönsamt eftersom personer som stannar kortare ofta ger mer av sin energi och arbetar hårdare för att göra ett bra jobb än de som stannat länge. De har dessutom ofta med sig nya perspektiv och kan därför bidra mer till att utveckla och på så sätt stärka verksamheten.

I dagens gig-ekonomi är det dessutom viktigt att snabbt kunna sätta dig in i nya arbetsuppgifter och fungera med många olika människor, förmågor som stärks om du byter jobb. Var däremot noga med att inte byta jobb efter allt för kort tid, om du bara stannar ett eller två år kan du anses vara svår att samarbeta med eller vara en lycksökare. Tre år verkar vara den tidsrymd som känns seriös utifrån ett arbetsgivarperspektiv, och gör dessutom att de vågar satsa mer på dig än någon som verkar ha tagit för vana att byta oftare.

Så se till att ge din karriär en boost genom att byta arbete, på sikt kommer det leda till en större trygghet eftersom du bygger ett större kontaktnät och samtidigt blir trygg i att du kan lära dig nya saker och komma in i nya sammanhang.