Budskap slår humor i sponsrade videor

Budskap är viktigt när unga väljer vilket sponsrat videoinnehåll de väljer att titta på. Det visar undersökningen Ungdomsfokus 2017, som också slår fast att en av fyra unga ser på sponsrat videoinnehåll varje dag.
Ungdomsfokus 2017, en undersökning från Nyheter24-Gruppen och Rasmussen Analys, visar att en av fyra unga i åldersgruppen 16–29 år tittar på sponsrat videoinnehåll en eller flera gånger om dagen. Hela 82 % ser på den här typen av innehåll i alla fall då och då. Ungdomsfokus 2017 visar också att hälften av unga som ser klippen engagerar sig (delar, likear eller kommenterar) i det sponsrade innehållet.
Vad väljer då unga att titta på? Enligt undersökningen är det avgörande om klippet är relevant, har ett viktigt budskap eller innehåller nyttig information som tips och råd. Att det är kort, roligt, spännande, eller att det innehåller målgruppens influencers är däremot inte lika viktigt – Särskilt inte om de allra yngsta plockas bort ur åldersgruppen.
– Kanske ser vi ett trendbrott. Från att det förut handlade om snabba och fragmentariska underhållningsklipp har det nu blivit viktigare att innehållet har ett budskap, säger Sofia Rasmussen, VD på Rasmussen Analys.

Att unga ser budskap och ställningstagande som något viktigt går också att urskönja i svaren på frågor om förebilder. Och då framförallt hos unga kvinnor där de vanligast förekommande namnen är Beyoncé, Zara Larsson, Jennifer Lawrence och Michelle Obama, personer som alla är kända feminister.
Sammanlagt har 2 588 personer deltagit i undersökningen, varav 1 401 är i åldersgruppen 16-29 år.