Budgetuppgång för europeisk marknadsföring

Även om aktiviteten inom marknadsföringsbranschen i världen har sjunkit något, så sticker Europa ut från mängden med ökade budgetsatsningar. Detta visar senaste GMI-mätningen för januari månad.

Läs mer: Större optimism i Europa

Det är analysorganisationen World Economics som i sin senaste rapport för GMI (Global Marketing Index) noterat 58.0 på indexskalan, mot jämförelsevis den nord- mellan- och sydamerikanska på 52.9.

Överlag låg GMI på 54.8, något lägre än föregående månad, men fortfarande högre än riktvärdet som är på 50.0 – därmed indikeras ingen särskild förändring.

Fler marknadsförare anställs i världen, men även här sticker Europa ut som ledande med 57.8 på skalan (“Staffing Level Index”), att jämföra med de amerikanska kontinenternas 53.9 eller 54.0 i Stilla Havets Asien.

Världsläget när det kommer till satsningar inom TV-reklam noterar ett tydligt fall, med 49.3 i hela världen för 14 månaden i rad – men även är det annorlunda i vår del av jordklotet, med 56.2 på indexskalan för marknadsföringsbudgeten inom TV-

Att Out Of Home advertising – förkortat OOH – går neråt med 46.9. Samma sak med radio (43.0) och press (34.2) på den globala skalan för markandsföring – kanske något som har att göra med dessa arenors fallande betydelse jämfört med nyare marknadsföringskanaler.

Sammanfattningsvis verkar det alltså som om Europa fortsätter att satsa på marknadsföring även på TV, en trend som förhoppningsvis fortsätter under året.