Unga ska engageras i gymnasievalet med hjälp av Youtube-stjärnor och Instagram

Nu ska några av Sveriges största youtubers – Daniel och Emil Norberg – sätta gymnasievalet på agendan. På Instagram gör de charader på yrken kopplade till olika gymnasieutbildningar. Ett smart sätt att nå fram till reklamtrötta ungdomar tycker Kunskapsförbundet Väst som står bakom kampanjen.
Bakom kampanjen står Kunskapsförbundet Väst som driver de tre kommunala skolorna i Trollhättan och Vänersborg.
Undersökningar visar att 92 procent av dagens 13–16-åringar använder sociala medier och av dessa finns 80 procent på Instagram. 84 procent uppger dessutom att de följer olika videobloggare/kanaler/ på Youtube, Twitch eller liknande. Och Youtube är i särklass den mest populära sajten bland unga. Däremot är många unga trötta på reklam och 23 procent på högstadiet respektive 54 procent på gymnasiet väljer aktivt bort annonser via så kallade ad-blockers.
– Dagens unga är både reklamtrötta och snabbrörliga. De nås inte längre lika effektivt via traditionella kommunikationskanaler, utan livet levs i, och genom, mobiltelefonen och sociala medier. Det krävs helt enkelt någonting extra för att få dem att engagera sig i något, säger Anders Werngren, Plannerpå reklambyrån Cordovan Communication som står bakom idé och kommunikationskoncept.
Youtube-duon Daniel och Emil Norberg är sedan tidigare kända för sina parodier på Melodifestivalen, och fick 2016 pris för både Sveriges mest visade klipp och årets webbhumor. I deras senaste filmer står däremot utbildning och yrkesval i fokus. Filmerna har på kort tid fått över 20 000 visningar samt 4 000 likes och kommentarer – ett engagemang långt utöver målgruppen som består av 1 000 niondeklassare i Trollhättan och Vänersborg.
– Under november månad gör vi charader på olika populära yrken. Resultatet blir tolkningar på allt från mäklare och förskollärare till pilot och kock. Det vill säga yrken man på sikt kan bli om man pluggar på någon av Kunskapsförbundets skolor. För den som vill följa oss släpps filmerna på Instagram-kontot @charadparad varje vardag kl 16.00 fram till sista november säger Daniel och Emil Norberg.
Satsningen är en fortsättning på Kunskapsförbundets gymnasievalskampanj från 2016. Då medverkade Youtube-profilerna Therese Lindgren och Sam Nilsson Ezeh På en månads tid resulterade deras filmer i över 1 miljon visningar, 67 000 likes och 24 000 kommentarer.
– Syftet med samarbetet är att väcka uppmärksamhet kring gymnasievalet och att visa bredden av utbildningar, säger Linda Blom, kommunikationschef, Kunskapsförbundet Väst. På Birger Sjöberggymnasiet, Magnus Åbergsgymnasiet och Nils Ericsonsgymnasiet går det att läsa allt från teknik och samhälle till turism, ekonomi och estetiska programmet. Vilket vi på ett underhållande sätt vill kommunicera med filmerna.