En unik webbläsare är inte en besökare

Den här gången är det sajten Breakit som presenterar unika webbläsare som “besökare”.

Breakit skriver på sin sajt “Här på Breakit-redaktionen har vi kunnat se vår nyhetssajt har växa från ingenting till mellan 150.000 och 200.000 besökare i veckan.

Vi kontaktade Breakit och berättade att ordet “besökare” används för individer, inte webbläsare. Redaktionen valde att inte ändra.  Och ja, det är förvirrande. Även vi på Dagens Analys har använt ordet felaktigt. Men någon gång måste vi ALLA ta tag i det här och rensa upp i mätträsket. 

Ordet “besökare” finns nämligen inte i trafikmätningssammanhang med kakor. För att få fram en “besökare” krävs det att man använder en panel med rekryterade individer, inloggade medlemmar eller liknande metoder.

Siffran kommer från Breakits mätningar med Google Analytics, som enkom mäter antalet kakor som gjort något. Och Google försvårar genom att använda ordet “användare” som är inkorrekt och förvirrar både sajtägare och annonsköpare.

Här förklarar vi vad mätningarna betyder:

Räckvidd:

Är ett mått på andel av målgruppen/populationen. Begreppet används för att sätta upp och utvärdera mål i samband med marknadsföringsaktiviteter, inte minst vid annonsering. Vanligen relateras räckvidden till en viss målgrupp, till exempel kvinnor mellan 20 och 35 år med en årsinkomst över ett visst belopp. Kan redovisas som procent eller antal.

Besökare:

Är ett mått som visar antalet individer som besökt en webbplats. För att kunna använda det här måttet ska mätningen vara  via en panel, inloggade medlemmar eller annan metod där en (1) individ inte kan bli fler.

Sidvisningar:

Visar hur många sidor som laddats.
Använd besök för jämförelse – hur många sidvisningar per besök din tjänst har för att se om siffran för antalet sidvisningar verkar rimlig.

Besök:

Baseras på kakor. Allt fler rensa kakor och såväl användare som webbläsare blockerar dem. Om du tittar på snäva tidsintervaller kan det vara en indikation för hur din sajt mår. Framförallt att se hur många besök varje besökare gör.
Här kan vissa mätleverantörer vilja använda fingerprinting – OS/Webbläsare/Tidpunkt/Språk – vilket är en sämre metod än kakor då siffrorna blir ännu mer uppblåsta.

Unika webbläsare

Baseras på kakor. Denna mätning kan fungera om det är en förstapartskaka i snäva tidsintervaller, men om det bygger på en tredjepartskaka är det stor risk att den tas bort/blockeras. Det bästa är att mäta antalet inloggade på tjänsten, men det förutsätter att din tjänst har en inloggningsfunktion.

Här kan vissa mätleverantörer vilja använda fingerprinting – OS/Webbläsare/Tidpunkt/Språk – vilket är en sämre metod än kakor då siffrorna blir ännu mer uppblåsta.

Återkommande webbläsare

Med denna variabel kan man få koll på hur många som faktiskt besöker tjänsten och som har kvar sin kaka. Det är ett intressant mått som kan användas för att få balans i de andra siffrorna.

Räkneexempel

För skojs skull surfar jag nu in på en blogg med Safari och Chrome på min dator. Jag använder även min mobil där jag har Safari och Chrome. Varsågod du fick precis 4 nya unika webbläsare som gjort 4 besök. För att peppa till dina siffror kommer jag göra om samma övning efter minst 30 minuters väntan och då får du 4 nya besök. Om jag imorgon tar bort mina kakor och gör om allt så får du ytterligare 4 unika webbläsare som gör 4 besök.

Värt att notera är att både Firefox och Safari båda automatiskt blockerar och tar bort tredjepartskakor. Alltså behöver jag inte själv ta bort kakorna.

Kontakta oss gärna om du saknar information och vill att vi lägger till det i den här artikeln.