Branschorganisation vill se mer tredjepartsmätningar av reklam på Facebook

Efter att det avslöjats att Facebook mätt riktigt fel i fallet med antalet videovisningar på Facebook så har nu ANA – den amerikanska branschorganisationen för annonsörer – nu officiellt begärt större transparens och fler tredjepartsmätningar av annonserna på Facebook.

Sociala mediejätten räknade helt fel när det kommer till annonserna i nyhetsflödet, något som gav resultat som var fel med 60 till 80 procent. En hel del, kan man tycka. Facebook var snabba ut med att säga att man gjort ett misstag, och att detta numera rättats till.

Läs mer: Facebook har räknat tokfel

Men nu går alltså USA’s branschorganisation ANA ut med ett uttalande på sin blogg, där de kräver mer insikt och större transparens kring Facebooks mätningar.

“Misstag händer”, skriver man, “men vi anser också att Facebook ännu inte har uppnått den nivå av transparens kring mätningar som marknadsförare behöver och kräver”.

Detta är rätt hårda ord för Facebook, som ju (i konkurrens med Google och andra sociala medier) är enormt stora inom den digitala reklamvärlden – men också väldigt beroende av dess pengar.

Facebook var snabba ut med att kommentera uttalandet – “vi är i en nära dialog med ANA kring hur vi ska kunna arbeta närmare varandra”, skriver man enligt AdWeek och Adage.

“Tillit och transparens gentemot våra partners är avgörande för hur vårt företag opererar”, fortsätter Facebook. Man poängterar också att man redan har ett samarbete med flera tredjepartsaktörer, något vi skrivit tidigare här på Dagensanalys. Dessa företag är bland andra Nielsen och comScore, båda kända namn inom branschen.

Facebook verkar nu göra allt för släta över händelsen, och det är alltså inte konstigt. Kommer vi att se en seriös förändring från techjätten? Vad säger svenska organisationer om detta?