Brain – den smarta sökmotorn som ska ersätta Google

Ett gäng unga utvecklare, bara några år över tjugoårsstrecket, utvecklar nu en intelligent sökmotor för framtiden. Den ska förstå vad du vill – idag eller om ett halvår. Brain vill vara din nya assistent.

Jerry Yue är en framgångsrik affärsman, som redan rönt framgångar i Kina med matleveransfirman Benlai.com (hoppas du kan kinesiska!). Utöver det är han också en äkta tech-nörd, och nu jobbar han och hans utvecklargäng för fullt i USA (i en företagskuvös vid Draper University) för att ge oss nästa steg i internethistorien.

Vad är det som ska vara så speciellt med Brain då? Tja, tanken är att den smarta AI’n i sökmotorn ska hålla koll på användarnas kontextuella data. Det är det kortsiktiga målet – snabbare sök, som på ett “intelligent” sätt ska förstå vad du söker efter istället för att kamma igenom en massa ovidkommande sajter.

Läs mer: ”Den ultimata tillämpningen är alltså att datorn sköter allt surfande åt dig”

Men det långsiktiga målet med Brain är ännu häftigare. Yue säger att han vill se på Brain som en “ambitionsmotor”, till skillnad från Googles “sökmotor”. Brain ska hålla koll på dina livsmål, och hjälpa dig dit.

Som Yue själv skriver i ett blogginlägg, så ska Brain veta att din sökning på hamburgare idag kan skada ditt långsiktiga mål på att springa maraton i sommar eller ditt redan höga kolesterolvärde. Algoritmen ska hjälpa dig hitta rätt väg mot dina framtida mål med goda råd och varningar, utöver den där burgaren. Häftigt – eller skrämmande?

Som om allt detta inte räckte, så vill utvecklarna att Brain tids nog ska utvecklas till även en social plattform för människor med gemensamma intressen att träffa varandra.

Men det här med privata data och integritet? Det är inget Brain verkar diskutera alltför nära just nu. Däremot har jag en känsla av att det finns ett pris med att frivilligt låta hela internet hålla koll på framtidsplanerna. Det återstår att se om det är värt det – Brain verkar definitivt ha spännande ambitioner, och är värt att hålla koll på framöver.