BOX lanserar möjlighet att styra datalagring till sju olika zoner globalt

Idag avslöjar datalagringsföretaget Box att de lanserar en ny funktion som gör det möjligt för företag att enkelt administrera var deras data lagras. Med sju olika zoner runt om i världen kan företaget styra vilken användares data som finns var, allt för att kunna följa ny lagstiftning såsom GDPR som träder i kraft imorgon (25 maj).

Det har blivit allt mer komplext att driva en global organisation i takt med att mängden data ökat, samtidigt som olika länders och regioners lagar förändrats. Imorgon träder EUs nya dataskyddsförordning GDPR i kraft, vilket bland annat reglerar var personuppgifter får lagras.

Branschen har aldrig haft ett högre tempo och samtidigt gör regelförändringar som dataskyddsförordningen och den ständigt föränderliga säkerhetsmiljön det ännu mer komplext, och det blir allt svårare att skapa en digital arbetsplats där anställda får den information de behöver för att lyckas”, säger Jeetu Patel, Chief Product Officer på Box.

Deras nya funktion, som kallas Multizone, gör det därför möjligt att styra ner på individnivå vilken data som finns var, och ökar på så sätt möjligheterna att följa den nya lagen.

Multizone görs tillgänglig för Box Enterprise-version av systemet, där det redan tidigare har varit möjligt att välja vilken zon som företagets data ska lagras i, men nu blir det alltså möjligt att lagra data i flera olika zoner simultant. Box lovar dessutom att samarbetet mellan personer vars data finns i olika zoner inte ska påverkas alls av var lagringen finns.

Box har sedan tidigare uppmärksammats för sin säkerhet när flera andra molnlagringstjänster utsatts för hackerattacker. Samtidigt har allt fler lyft frågan om inte bara skyddet för data i sig, utan även integritetsskyddet för de personuppgifter som många företag hanterar. Genom den nya funktionen kan företagets administratör hantera konton och dataaccess runt om i hela världen, oavsett hur många zoner företagets data lagras i.

Det går dessutom att ta ut rapporter som tydligt visar vilken användares data som lagras var, och på så sätt kunna ge dokumentation till berörda myndigheter eller partners om frågor kring datalagring skulle uppstå. Den nya funktionen kommer men andra ord innebära kraftigt utökade möjligheter för globala företag att styra sin datalagring.