Botarna som kan skriva fejkade nyheter på några sekunder

Att utveckla ai-styrda skrivbotar är en dröm för medier som vill lämna över yrket till en bot, istället för att anställa en journalist. Men botarna kan användas för dåliga saker som att producera fejkade nyheter, i mängder.

Tidningen The Guardian utförde nyligen ett experiment där de lärde upp en bot att skriva artiklar baserat på fejkad information. Artikeln som blev läsbar och innehåll till och med citat skapades på bara 15 sekunder.

Så på bara några sekunder kan en bot skapa en fejkad artikel och publicera den på en sajt, Facebook, Twitter och en mängd andra kanaler. Om en bot kan göra det så tänk då också på vad tusentals eller miljontals botar kan göra.

Farorna om vad botar kan göra och inte göra kommer efter att bland annat OpenAI, ett företag som bland annat Elon Musk investerat i, slog larm om att de skapat en bot som är för bra för att de ska ens våga lansera den. Men om de har kunnat göra en sådan bot, så har säkert andra också redan gjort liknande framsteg.

Framtiden kommer att handla om vad som är sant och vad som är falskt. I en era av fejk news, fejkade videoklipp (deep fakes) och andra tokigheter kommer nästkommande generationer behöva certifiera sig själva,  allt de skriver och säger.

Här kan du läsa mer om fejkade nyheter skriva av en bot.