Välkommen till Dagens Analys!

Bonnier rullar ut mattan för egenutgivning – Type & Tell

Idag går Bonniers nya site Type & Tell live, i en betaversion. Man har under en tid kört en stängd beta med ett antal författare för att nu kunna publicera en så bra tjänst som möjligt. Type & Tell är en självpubliceringstjänst för både proffsen och för dem som kanske tänkt sig en liten upplaga.

På pressträffen på tisdagsmorgonen berättade Lotten Skeppstedt, Product Manager, om tjänsten, hur den funkar och varför den kommit till. Type & Tell kombinerar en lång erfarenhet av att förlägga böcker med modern teknik. På frågan om vad som är mest innovativt med tjänsten svarade Lotten Skeppstedt att det är det låga insteget, affärsmodellen.

Upplägget är att vem som helst kan skapa sig ett konto. Antingen laddar man upp en textfil med redan skriven text eller så börjar man skriva sin berättelse direkt i tjänsten. Lotten Skeppstedt beskriver det som att tjänsten gör en boklayout, det som många tidigare använt t.ex. InDesign för. Men Type & Tell är mycket enklare än att lära sig än InDesign eller andra liknande program. De har helt enkelt paketerat funktioner som är vanliga i designprogram på ett så enkelt sätt som möjligt.

Till själva bokskriveriet kan sen författaren koppla ett antal tjänster – formgivning av bokomslag, redaktörshjälp, digital marknadsföring, författarintervju, författarfotografering – Type & Tell har knutit ett antal frilansare till sig för att kunna erbjuda en bokutgivnings alla komponenter. Kanske den mest intressanta tjänsten är ”Min Bokplan” där man skriver in sitt utgivningsdatum och sen skapas en tidplan när olika aktiviteter bör utföras.

Och så till den stora frågan – Vad kostar det? Vill du använda tjänsten och ladda ner en pdf med en formaterad bok så är det gratis om du kan leva med vattenstämpeln ”T&T”. Vill du slippa vattenstämpeln så kostar det 1 500 SEK.  Vill man ha koll på vad det kostar att trycka upp ett antal böcker så använder man enklast ”Tryckpriskalkylatorn” som finns på webben.

Vid första anblick ser tjänsten riktigt bra ut. Beröm till Bonnier som lanserar en beta för att kunna göra uppdateringar, fixar, lägga till nya funktioner. Bland annat kommer det inom kort vara möjligt att publicera bilder i de böcker man skriver. Undertecknad ska nu testa tjänsten i ett par veckor. Återkommer med en recension inom kort.