Boka frisörtid och restaurangbord direkt i Google

I slutet av förra året lanserade Google verktyget ”Reserve with Google” som innebär ett tydligare steg mot nästa generations söktjänster. Genom funktionen får användare som söker efter en affärsverksamhet inte bara en lista över möjliga företag, utan kan även genomföra bokningar och även betala direkt i Google utan att behöva ringa eller besöka andra webbsajter.

Funktionen gör det exempelvis möjligt att leta upp en restaurang inom ett visst avstånd från exempelvis bion och se vilka bord som finns lediga ett visst klockslag. Det går därefter att direkt boka bord utan att behöva ringa restaurangen eller gå in på hemsidan. För vissa tjänster, såsom klippning eller gym, kan det även gå att betala direkt vid bokningen också, en funktion som exempelvis kan underlätta när ditt barn behöver gå och klippa sig.

Enligt Google är detta en del i strategin att leverera mer än bara en resultatlista när användarna söker efter något. På sikt hoppas de kunna utveckla ännu mer avancerade funktioner såsom att slutföra uppgifter eller ge direkta lösningar på problem utan att du måste klicka dig vidare och läsa på olika sajter och forum. Men det är funktioner som ännu ligger på ritbordet. Dock uppges att det senare under året kommer bli möjligt att genomföra bokningar med röststyrning, något som bland annat visades upp på Google IO 2018.

Läs även: Om du ännu inte hört Googles superverkliga Assistant prata så måste du bara göra det nu

Verktyget finns ännu så länge bara i USA, men Google ser stor potential och uppger att hela 75 % av alla bokningar kommer från nya kunder, så just nu sker en explosionsartad utveckling av användandet av den nya tjänsten. Enligt uppgifter från Reuters tar Google heller inte ut någon avgift för tjänsten, varken från företagen eller användarna. Det är sannolikt något som ytterligare snabbar på spridningen, och med en sådan utveckling kan vi nog räkna med att tjänsten snart börjar leta sig utanför USAs gränser. Frågan är om det kommer minska behovet av att ha en snygg och inbjudande hemsida, och allt ändå kommer ske genom Google? Eller har människor blivit mer restriktiva med att låta de stora jättarna få ta del av allt som händer på internet? Vi får avvakta och se, men än så länge verkar det som att användarna tacksamt tar emot och använder sig av den nya tjänsten.