Bloggare bekämpar Instagrams nya flödesalgoritm

För ett tag sedan ändrade Instagram sitt nyhetsflöde från strikt kronologiskt till att föredra ”populära posts”. Det har gjort att bloggare och Influencers nu sluter sig samman för att bekämpa det nya flödet.
Många bloggare och Influencers upplever att de, sedan juni 2016 när Instagram ändrade flödet, fått betydligt svårare att nå ut till människor på ett organiskt sätt. Är du ny, eller nischad, har det blivit betydligt svårare att synas i nyhetsflödet, eftersom du helt enkelt har för få som interagerar med dina inlägg,
Det har lett till att de nu sluter sig samman i ”pods”, smågrupper där de hjälps åt att gilla och kommentera på varandras inlägg för att få dem högre upp i flödet. ”En pod är en delfinfamilj som lever tillsammans i harmoni och stöttar varandra” säger fotografen Natalie Franke. Genom dessa grupper kan de få stöd och hjälp, samt interaktion nog för att kunna nå ut till personer på Instagram.
En Pod består av 10-20 personer som ingår i en gruppchatt på Instagram. Du måste bli inbjuden, antingen av den som startade gruppen eller någon som är med i gruppen. Dessutom måste dina inlägg spegla gruppens fokus (mode, mat, hälsa etc.) och du måste godkänna gruppens regler. Varje grupp har olika regler, vissa kräver att du måste vara aktiv dagligen och interagera med de andra gruppmedlemmarnas inlägg så fort som möjligt, andra är mer avslappnade i sin hållning och vill att alla ska tycka det är kul och trivas.
Att vara med i en pod har definitivt effekter menar bloggaren Amanda Rose. Innan hon gick med i de åtta podar hon nu är aktiv i fick hon 30-40 likes på sina inlägg och 1-2 spamkommentarer. Idag får varje inlägg minst 120 likes och ca 40 kommentarer, något som gör att hon syns betydligt högre i nyhetsflödet.
Men att det här ska behövas är synd, och precis som Twitter och Facebook har det ”intressestyrda” flödet fått en hel del kritik, och inte bara från de som ser nätverken som sina arbetsverktyg. Frågan om filterbubblor kommer ofrånkomligen upp, och det blir svårare att hitta nya personer och få nya intryck. Facebook håller på att testa sitt nya verktyg ”explore” som syftar till att blanda upp flödet med andra intressanta inlägg. Något som setts som ett försök att bekämpa just de negativa effekterna av det intressestyrda flödet.
Läs även: Nu kan du snart utforska Facebook
Nog för att människor tycker om att se saker som liknar vad de tidigare gillat, men frågan är om inte de negativa effekterna av dessa typer av flöden är större än de positiva. Att återgå till ett kronologiskt flöde skulle visserligen göra att du som användare exponeras för lite allt möjligt, men kan inte det vara en av poängerna med sociala nätverk.
Alla dina fysiska umgängen har sannolikt inte exakt samma åsikter som du, utan du utsätts för åsikter, tanker och situationer som inte alltid passar dig perfekt. Varför kan inte sociala nätverk spegla våra fysiska interaktioner på samma sätt? Det skulle dessutom öka möjligheterna för små, nischade bloggare och influencers att synas och höras för en publik som kanske inte alltid håller med, men som kan få lära sig nya saker och få vidga sina vyer, utan att de behövt pusha sina inlägg högre genom gemensamma ansträngningar.