Blir det VR på riktigt nu?

VR har ju sedan ett tag tillbaka sagt bli nästa stora trend – men dyra priser och höga datorkrav verkar hindra VR-raketen från att lyfta. Men nu verkar det som om Sonys Playstation VR lyckats hitta en balans, i varje fall om man ska lita på försäljningssiffrorna som även förvånar själva tillverkaren.
Sony har nu nämligen sålt mer än 915 000 exemplar av sitt VR-headset, enligt Andrew House (som är global chief executive på Sonys interaktiva avdelning). Han uppgav också att siffran överraskat även dem, inte minst House själv som i början manat till försiktighet kring släppet.
Läs mer: VR och AI spås bli en stor del av framtidens kundupplevelse
Målet var att sälja 1 miljon exemplar innan mitten av april, 6 månader efter släppet – en siffra som man säkerligen kommer överträffa, förutsatt att man kan fylla på butikshyllorna tillräckligt fort. Det visar sig nämligen att Houses försiktighet varit överdriven och i många affärer (bland i Japan) så har VR-headset:et sålt slut förvånande snabbt.
Lanseringen av VR har annars visat sig vara en blandad påse, inte minst för Facebooks satsning på Oculus Rift. Efter den första hypen så har försäljningssiffrorna inte riktigt tagit fart.
En stor del av förklaringen ligger i det väldigt höga inköpspriset (över 7 000 kronor) och kravet på snabb hårdvara – något som kan kosta många tusenlappar mer att införskaffa än själva headsetet. Även mer oväntade problem, som den “åksjuka” som användare rapporterat, har naggat i kanten på VR-trenden.
Sonys Playstation VR behöver däremot “bara” Playstation 4, något som många redan har (över 53 miljoner ex har sålts världen över). Headsetet kostar också “bara” mellan 3500 till 4500 kronor beroende på utförande, klart under många konkurrenters pris
Är det alltså Sony och Playstation som kommer ge VR åt folket – på riktigt denna gång?