Bli expert inom ditt område på sju år

Du har säkert hört den gamla devisen att det krävs 10.000 timmar för att bli expert på något. Utifrån det kan du alltså bli expert inom ett område på sex-sju år. Det finns dessutom möjlighet för dig att byta karriär sex eller sju gånger under ett yrkesliv, och fortfarande bli riktigt bra på varje karriär. Så känner du att du står och stampar, kom ihåg att du alltid kan bli expert inom något annat.
Enligt Skatteverket är det 226 arbetsdagar på ett år, och om vi räknar med att jobba våra åtta timmar per dag så blir det över 12.000 timmar på sju år. Det är alltså mer än tillräckligt för att bli riktigt bra på ditt område, förutsatt att du fokuserar på att utvecklas ordentligt. Att gå till ett jobb med intentionen att överleva dagen kommer varken du eller personerna runt omkring dig att utvecklas av.
Så om ditt jobb inte är stimulerande och roligt så har du två val:

  1. Se till att bli expert på ditt nuvarande område. Allt för ofta blir vi uttråkade när vi kan tillräckligt för att klara av vårt jobb, och inte riktigt tycker det finns något värde i att lära sig mer om det vi gör. Men allt som oftast finns det mer att lära sig, i synnerhet i dagens snabbföränderliga värld. Det finns säkerligen nya lösningar på gamla problem, och effektivare sätt att göra saker. Genom att börja utforska och lära dig nytt kan du få en nytändning och samtidigt bli en värdefullare tillgång för organisationen.
  2. Lär dig ett nytt område. Det finns mängder av spännande saker att lära sig, och allt måste inte vara relaterat till ditt arbete. Du kanske kan börja med en ny hobby, eller börja utforska vad som krävs för en ny position. Du kanske är sugen på att avancera inom din organisation, och att då börja lära dig vad som krävs för din önskade position är värdefullt både för dig och för organisationen.

Om du helt vill byta karriär så finns det ju möjlighet även till det, det finns massor av exempel på personer som helt byter bana. Ta bara grundskoleläraren som blev VD för New York Times, eller skådespelerskan som blev terapeut.
Läs mer här: 5 personer som bytt karriär mitt i livet
Du kanske bara behöver känna att du har valmöjligheter till vad du gör idag för att känna att du är bra på ditt jobb och att det du gör betyder något. Eller som en person jag pratade med nyligen som efter många år inom samma företag började leta nytt jobb. Hon förvånades över att de kunskaper hon förvärvat på företaget var unika och att hennes möjligheter var större än hon trodde. Men det var inte förrän hon började se sig omkring som hon insåg att inte alla kunde det hon kunde.
Nu säger jag inte att alla ska säga upp sig och byta karriär, men det kan ibland vara skönt att veta att alternativet finns. På så sätt fattar du ett medvetet val om vad du vill göra med ditt liv snarare än att du bara hänger med. Ingen tycker om att vara passagerare i sitt eget liv. Men det är först när du själv väljer väg som du känner att du har kontroll, vilket i sig leder till ökat välbefinnande.
Gilla Dagensanalys.se på Facebook!