Företaget Mindshare valde för ett drygt halvår sedan att titta närmare på biohacking. Jag fick chansen att prata med deras VD Kenneth Danielsson om implantat, möjligheter och hur vardagen förändrats på Mindshare sedan dess.
I höstas genomförde Mindshare ett seminarium om Man vs. Machine, där det bland annat fanns möjlighet att få ett NFC-chip implanterat i handen. Samma möjlighet erbjöd de även deltagarna på NextM som gick av stapeln i Stockholm för några veckor sedan. Flera på företaget har tagit chansen att chippa sig, samt även en del kunder och andra samarbetspartners.
Läs även: Chippning under NextM
Vad fick er att börja tänka i banorna av att införa chip som en del av er kontorsmiljö? Frågar jag Kenneth.
”Det var ingen tydlig strategi, utan snarare något som växte fram i samband med seminariet i höstas. Vi blev inspirerade och nyfikna på vad de skulle kunna innebära och var tekniken kan komma att ta vägen i framtiden. Svarar han och berättar att han själv var en av de första att få ett chip implanterat av Jowan Österlund på Biohax International.
– Det går idag att öppna dörrarna in till kontoret på Mindshare med sitt chip, finns det fler användningsområden för chipet hos er?
”Nej inte i nuläget”, svarar Kenneth, ”att dörrarna blev NFC-anpassade var också lite av en slump, låsen började bli gamla och då beslutade vi att uppgradera till ett system där det går att använda ett chip istället. Därmed går det även att ha ett chip i ett kort, ett armband eller liknande, så det är inget krav att ha ett implantat. På sikt däremot finns planer på att koppla utskrifter och möjligtvis en juicemaskin eller liknande där betalning sker via chipet. Men det är bara 10 av 300 som har ett chip ännu, så det är inte aktuellt i nuläget”.
Vad har ni sett för fördelar av att införa chip som en möjlighet hos er? Blir då min nästa fråga.
”Framför allt har vi lärt oss väldigt mycket, och att det är mer komplicerat än man kan tro. Det går som sagt att koppla både lås och larm till chipet, men försäkringsbolagen har ännu inte accepterat det som en lösning. svarar Kenneth.
”Samtidigt håller flera företag på att utveckla tekniken, såväl SJ som SAS driver projekt för att kunna resa med chip och inom sjukvården finns det stora vinster med att kunna läsa av information i ett chip” fortsätter han.
Hur menar du då? Undrar jag.
”Tänk dig att du är med i en olycka, och du har exempelvis blodtyp B-. Du kan inte berätta det för sjukvårdspersonalen, men om de hade kunnat scanna ditt chip hade den informationen, och annan viktig information kunnat finnas tillgänglig svarar Kenneth.
Men vilka nackdelar eller utmaningar ser ni med att ha infört chip på Mindshare? Frågar jag.
”Det är tekniktyp som utvecklas väldigt fort, så det kommer snart vara tvunget att byta chipet.” svara Kenneth.
”Det gör det hela så klart med komplicerat, att byta ett nyckelkort är klart enklare än att genomföra en mindre operation för att kunna öppna kontorsdörren. Några enstaka upplever att chipet har vandrat lite, vilket så klart kan kännas väldigt obehagligt, men överlag är tekniken väldigt säker. Du väljer ju dessutom själv vad för information du vill ha i ditt chip, så säkerhetsnivån väljer du själv. Faktum är att vi är betydligt slarvigare med våra telefoner och betalkort än vi någonsin kan vara med ett chip. Du kan ju tappa bort ditt bankkort, men det är svårt att tappa bort ett implantat. fortsätter han.
”En utmaning som vi försöker vara mycket noga med att hantera på Mindshare är också att det ska finnas alternativ till att skaffa ett implantat. Ingen ska känna sig tvingad, varken av teknikbehov eller av grupptryck, att skaffa ett chip. Det är något som vi pratat mycket om och är noga med att kommunicera internt.”
Vilka har reaktionerna varit? Undrar jag.
”Det har mestadels varit positivt, en kombination av att vi är intressanta och galna. svarar Kenneth.
”Många säger att de aldrig skulle kunna tänka sig att ha ett chip i handen, men när de får reda på mer verkar det plötsligt inte helt otänkbart. Det finns med andra ord stor nyfikenhet men ganska lite kunskap.” säger Kenneth och fortsätter:
”Vi är ett teknikföretag och vill då så klart leva som vi lär. Vi får ibland frågan hur digitala vi som företag är, och att då svara att vi har chip i handen säger en hel del. Samtidigt ger det oss en möjlighet att testa och undersöka framtidens teknik och se hur det kan komma våra kunder till nytta på bästa sätt. Vi kommer bort från teoretiska resonemang genom att själva jobba med den här tekniken.”
Hur tror du att det kommer det se ut om tio år, kommer alla ha implantat? blir min avslutande fråga.
”Alla kommer nog inte att ha chip, men det kommer vara betydligt vanligare och vi kommer att få en annan diskussion i samhället om teknik och biohacking.” svarar han.
”Vi kommer inom bara några år att få se en explosion inom olika lösningar där chip kan användas i vardagen, såväl för att starta bilen och logga in på datorn som för att göra enklare betalningar och identifiera oss. Tekniken kommer ge oss verktyg för att göra mindre av de repetitiva och tråkiga uppgifterna för att kunna fokusera mer på att vara kreativa och innovativa. Där passar såväl implanterade chip som AI likt IBMs Watson in och kommer bli en del av vår vardag på ett helt nytt sätt” spår Kenneth.
Framtiden ter sig onekligen lite mer spännande efter mitt samtal med Kenneth, och jag bli nu själv nyfiken på vilka möjligheter ett chip i handen skulle öppna upp för min del.