Besök Sveriges Museum of Failure i Helsingborg

Det har skrivits en hel del om det lite annorlunda museet som nu öppnat i Helsingborg. Museet hyllar nämligen 51 misslyckade uppfinningar, och vill att vi ska lära oss av dessa.
Det är den 43-årige psykologen Samuel West som äger och driver museet som ligger i Helsingborg. Han har länge haft en fascination för människors inställning till misslyckande som något som bör undvikas, istället för att dra lärdom av dem. Därför har han samlat 51 uppfinningar som lovade runt, men höll tunt.
En av dessa misslyckanden är den mycket berömda Ford Edsel, bilen som till och med hade en egen TV-show, men som visade sig vara helt oduglig. Det blev så illa att ordet ”Edsel” kom att bli synonymt med misslyckade.
Eller kommer du ihåg TwitterPeak, enheten som du skulle använda för att kunna kolla ditt Twitterflöde? Problemet var att den kostade 200 dollar och bara kunde komma åt Twitter, i en tid när många redan hade smarta telefoner.
Dessa, och många fler kan du nu titta på, skratta och och förhoppningsvis få dig en tankeställare kring. West sa nämligen i en intervju med NBC News att ”Jag tror genuint att vi som samhälle underskattar misslyckanden. Vi är för besatta av framgång.”. Så låt dig inspireras av de försök som gjorts att driva utvecklingen framåt, men inte i en riktning som konsumenterna tänkt sig.
Nedan finns en video med ett litet smakprov av vad museet har att erbjuda. Men om du vill veta allt på en gång, och inte bekymras av spoilers, kan du även få en rundtur av museet här.