Bästa emojin för en framgångsrik kampanj är…

Ja – det är faktiskt möjligt att mäta vilken emoji (alltså de där små symbolerna och smileyfigurerna) som ger bäst resultat för lyckad marknadsföring på sociala medier.

Det är företaget Simply Measured som gjort undersökningen. Man har använt sig av företaget Interbrands topp100-lista över inlägg från de största företagsmärkena i världen. Sedan har man mätt sådant som antalet likes för att kunna avgöra nivån av engagemang på sociala medier. Man har därefter gjort en topp10-lista över de mest använda emojisarna.

Läs mer: Emojin tar sig in i pressrummet

I den absoluta toppen – med över 120 000 kommentarer per inlägg som inkluderar en emoji – blev hjärtsymbolen. “Glittrande” (Sparkles) är tvåa med 80 000, och trean är “Paletten” med ca 50 000 likes och kommentarer.

top-ig-emojis-brands-chart-01

Den emoji som användes flest gånger av företag – kamerasymbolen – skapade dock minst reaktioner i topp tio. Hjärtsymbolen är däremot den näst mest använda, och alltså den bästa.

Några andra resultat från undersökningen:

  • 90 procent av alla företag på Interbrands topp100-lista har instagramkonton.
  • 35 procent av dessa använder sig av emojis.
  • 80 procent av företagen postar ett inlägg på Instagram minst en gång i veckan.

Slutsatsen är alltså att inlägg som inkluderar hjärtan kan ge ett större engagemang från konsumenterna. Det kan ändå tolkas som att det alltså är inlägg som relaterar till positiva känslor eller rörande saker som ger resultat. Vidare är det också viktigt för seriösa marknadsförare att hänga med i utvecklingen, och hålla sig aktiv på sociala medier.

Det betyder inte att man ska krydda varann mening med ett hjärta…