Bara en svensk bland världens techmiljardärer

Det finns många dollarmiljardärer i världen idag, däribland ett flertal svenskar. Dock finns det bara en svensk som blivit miljardär tack vare techbranschen visar Forbes nya lista.
I Forbes nya lista över världens dollarmiljardärer återfinns bland annat H&Ms ordförande Stefan Persson, som dessutom ligger högst bland svenskarna på listan. Den enda svenska techmiljardären är dock Minecraftgrundaren Markus ”Notch” Persson, som för närvarande har en förmögenhet värderad till 1,4 miljarder dollar.
Sverige är ett av de länder där flest invånare har tillgång till internet (över 90% år 2016) och vi spenderar omkring 25 timmar i veckan på internet. Vi har personer som skapat såväl Skype som Spotify och Candy Crush, och har dessutom lika många tech startups som Silicon Valley. Så trots Sveriges goda position inom IT globalt sett är det få som gör de riktigt stora pengarna. Frågan är vad som skulle behövas för att Sverige skulle kunna skapa fler techmiljardärer. Fast en viktigare fråga är kanske om det är just miljardärsstämpeln som är eftertraktad. Vi kanske ska nöja oss med att vara ett av världens främsta länder när det gäller teknik- och digitalutveckling.