Babbel i Dagens Medias mediepodd

Emelie Löfdahl från Tobii försöker ta deras eyetracking till att på något sätt kunna mäta digital annonsering. Ett babbligt försök i att koka soppa på en spik.

Mediepodden är värd för pratstunden som du kan lyssna på här.

Idén är Tobii har en panel som går med på att mäta deras ögonrörelser när de surfar på nätet för att få fram om någon tittat på ens annons och hur länge man tittade på annonsen.

“Syns min annons, kommer den igenom bruset,” säger Emelie om produktens syfte.

Tobii jobbar med en vad de kallar “passiv panel” som ska representera desktop-användarna. Panelen kommer initialt vara 1.500 panelister. Tobii skickar ut eyetrackers till panelisterna som de sätter på sin dataskärm. Sen laddar panelisten ned en kamera-extension som då fångar upp datan från eyetrackingen och skickar den till Tobii. Tillägget fångar även upp vilka sajter som besökts och vilken adspace det är på sidan. Sedan matchar Tobii ihop ögonrörelserna med var annonserna fanns på sidan.

Så syns annonsen i bruset, ja det kan nu panelen berätta genom att den “passiva” mätningen samlar in data. Variabeln har Tobii döpt till “fixation” som förklarar hur många i en målgrupp som sett en annons.

Rent teoretiskt låter det hela okej. Att ha en passiv panel som gör något som ska representera alla svenskar som är online.

Så till mina frågetecken:

  • Hur kan man veta att det alltid är samma panelist som surfar, om datorn delas med flera i hemmet?
  • Hur kan man kontrollera bias i självrekryterade paneler? Personer som självmant deltar i en panel kan inte anses representera alla surfare.
  • Hur kan man veta att annonsen faktiskt uppfattades bara för att någon tittat på den? Banner-blindhet är ju det stora problemet idag för alla annonsörer, förutom reklamblockerare då.
  • Mätningen fungerar bara med webbläsaren Chrome. Så hur skiljer sig beteendet bland de som inte använder just Chrome.

Tobiis produkt fungerar alltså på målgrupper som vill se annonser, personer som vill vara med i panel och ha en eyetracker på skärmen, som använder Google Chrome och som inte är drabbade av banner-blindhet. Det blir en unik liten målgrupp som ska representera alla surfare i Sverige.

Min gissning är att den här produkten inte blir någon kioskvältare för Tobii.