Även små företag kan dra nytta av poddrevolutionen

Podcast-lyssnandet i Sverige och världen ökar för varje år som går. För små och mellanstora företag som vill hoppa på trenden och starta sin egen podcast har möjligheterna aldrig varit större. HubSpot har sammanställt några tips som vi delar här.

Enligt Orvesto lyssnade över 2,7 miljoner svenskar på minst en podcast i månaden under 2018. Undersökningsföretaget förutspådde samtidigt att siffran skulle fortsätta att växa.

För små och mellanstora företag innebär podcast-hypen en möjlighet att nå ut till potentiella kunder genom en helt ny kanal. Enligt en undersökning som HubSpot beställt planerar en av fem marknadsföringsavdelningar runtom i världen att använda sig av poddar som en del av sin marknadsstrategi under de kommande månaderna.

En podcast ger små företag en fantastisk möjlighet att bygga en relation med kunder. Formatet är på många sätt som klippt och skuret för marknadsföring som ger kunderna något av värde – det enda sättet att få en lojal lyssnarskara är genom att producera innehåll som är både informativt och underhållande. Företag som vill starta en podd gör klokt i att på förhand bestämma vad som ska ses som ett mått på framgång och – viktigast av allt – att hela tiden se till att ta till sig av lyssnarnas feedback för att förbättra innehållet, säger Mark Whelan, marknadschef i Norden och EMEA för HubSpot.

För den som vill starta sin egen podcast finns mängder av tips på internet på hur man kan bygga en hemmastudio och lägga ut sin podd på nätet. Den större utmaningen för små företag som vill skapa en egen podcast handlar om hur man gör den intressant för sin målgrupp och om hur man lyckas nå ut till nya lyssnare. HubSpot har sammanställt några tips:

Innehåll

Berättar du om ett ämne eller vill du göra intervjuer med gäster? Bestäm dig för ett format och förbered dina avsnitt genom att skriva stolpmanus eller frågor. Om du intervjuar en gäst är det bra att dela med sig av frågorna till gästen på förhand, så att personen har möjlighet att förbereda intressanta och koncisa svar. Samtidigt ska du inte vara rädd för att gå från manus vid inspelningen. De mest engagerande podd-samtalen är de som känns naturliga och mänskliga. Om din podcast är inriktad mot storytelling bör du förbereda ditt narrativ och kanske redigera in ljudeffekter eller andra ljudklipp för att ge liv åt din berättelse.

Marknadsföring

Bara för att du har en podd betyder det tyvärr inte att alla kommer att upptäcka den. Det finns många sätt att marknadsföra sin podcast på, exempelvis genom sökmotoroptimering, en egen hemsida till podden, marknadsföring i sociala medier, ett nyhetsbrev för poddens följare eller så kallad ”cross promotion” tillsammans med andra liknande poddar.

Mätning

Lyssnar någon på din podd? Det finns flera sätt att ta reda på hur många som faktiskt lyssnat på din podcast, bland annat antalet nedladdningar/strömmar, recensioner eller vad dina lyssnare gör efter att ha lyssnat på ett avsnitt, vilket du kan följa genom att skapa unika URL-adresser. Visserligen kan du inte få data på antalet nerladdningar från ITunes, men däremot från en distributionsplattform som SoundCloud. Som med all marknadsföring är det viktigt att bestämma sig för vad du tycker är viktigast att mäta och hur du vill följa upp mätningen över tid.