Australiens största publicistförlag avslutar samarbete med granskningsorganisation – en oroande trend?

Två av Australiens tre största publicister, News Corp och Bauer Media hoppade under föregående vecka av sitt deltagande i Audited Media Association of Australia (AMAA), en oberoende granskingorganisation. Orsaken är kanske logisk – men annonsörer borde kanske protestera mot vad som kan bli en global trend.

Det menar i alla fall artikelförfattaren Tim Burrowes, grundaren av den lokala publikationen Mumbrella. Genom att de stora aktörerna nu avslutar sitt samarbete med AMAA så blir Australien i praktiken utan någon som oberoende uppger läsarsiffror för pappersutgåvor.

Istället fokuserar man på de digitala utgåvorna, med läsarantal rapporterat från mätföretag som EMMA eller Roy Morgan Research. Men dessa menar Burrowes definierar “läsare” på ett mer otydligt vis, och riskerar bli missvisande.

Det är inte konstigt att publicisterna väljer denna väg, då man i Australien precis som i resten av världen (inte minst i Sverige) har en stadigt fallande försäljning av pappersutgåvorna. Istället så är det just det digitala som är den främsta läsarkällan.

Detta borde vara en varningssignal för investerare och inte minst annonsörer, som därmed kan betala för visningar som i verkligheten inte finns där. Kommer vi få en liknande trend i resten av världen, och därmed vårt Sverige?

Läs mer: Så kan nyhetstidningarna överleva steget in i den digitala framtiden