Australiens internetoperatörer tvingas lämna över kunddata till Hollywood

Australien är första land att tillhandahålla Hollywood med IP-nummer och kunddata över de personer som delat en viss film på nätet. För 4 726 personer väntar nu en saftig faktura. Bakom stämningen är filmen Dallas Buyers Club.

Australiensare som delat filmen Dallas Buyers Club borde nu vara mycket nervösa eftersom Federala Domstolen i Australien bestämt att operatörerna iiNet, ISPs Dodo, Internode, Amnet Broadband, Adam Internet och Wideband Networks ska lämna över sin kunddata.

hollywood_lawyer
Advokat Michael Bradley som representerar Hollywood

Operatörerna måste lämna över namn, adress och epost för de kunder som delat filmen Dallas Buyers Club.

Det här är första gången som en operatörer är tvingade att lämna över kunddata till Hollywoods advokater som nu förbereder ytterligare stämningar och fakturor till de identifierade kunderna. Det handlar om 4.726 kunder som blir berörda.

Varje kund kommer att få välja mellan att betala en faktura på USD 7.000 (63.000 kronor) eller mötas i rätten och då få betala upp till USD 150.000 (1.350.000 kronor).

Operatörerna har nu 28 dagar på sig att besvara domslutet innan den faller till laga kraft.

Trots att Hollywood vann fanns det några restriktioner i domslutet. Bland annat måste domaren först få se breven som nu kommer att skicka ut till berörda kunder. Det är nämligen inte lagligt att skicka spekulativa fakturor.

justice_nye_perram
Domare Nye Perram

“Huruvida spekulativt fakturerande är lagligt i Australien är inte nödvändigtvis enkelt att avgöra”, sade domaren Perram.

Domaren sa även att kundernas integritet ska skyddas vilket betyder att Hollywood inte kan gå ut offentligt med vilka som faktiskt är berörda.

iiNet chef David Buckingham sa att han är glad att domaren trots allt försöker skydda kunderna, trots att de nu kan bli identifierade och stämda.

“Genom att gå igenom processen har vi lyckats försäkra oss om att våra kunder kommer att behandlas rättvis och inte kommer utsättas för den sortens påtryckningar vi sett på andra ställen”, kommenterade David Buckingham.

För att identifiera vilka som delat filmen anlitade Hollywood tyska företaget Maverick Eye UG som genom BitTorrent nätverket kunde få fram de IP-nummer som delade filmen online. Totalt loggade de 4.726 IP-adresser.

Regeringen i Australien har också sagt till alla operatörer att de måste agera proaktivt och skicka ut varningar till personer som laddar hem eller delar skyddat material.

Domslutet i Australien kan innebära slutet för anonymiteten på internet.