Åtta enkla steg för att ta bra produktbilder med din mobil

Snygga och kvalitativa bilder är ett måste för alla e- handlare. Vi har tidigare publicerat ”Åtta tips för att få bättre produktbilder” och lovade återkomma med en kort guide om hur du kan använda din mobil eller en  kompaktkamera för att ta bra produktbilder. Några få ändringar i ljussättning och rätt valda kamerainställningar kan ha en dramatisk effekt på bildkvaliteten och höja den totala kundupplevelsen i e-handelsbutiken.

Läs även: Åtta tips för att få bättre produktbilder till din e-handel

Det spelar ingen större roll om du har en kompaktkamera eller en mobil. I den här guiden använder vi en gammal kompaktkamera, som faktiskt är mer än 5 år gammal, men som fungerar bra för ändamålet.

Bakom våra guider finner du företaget Remove The Background. Ett stort tack till Remove The Background och framförallt Erica, som ansvarar för den svenska och finska marknaden, för att ni så generöst delat med er av kunskapen.

Objektet som används i guiden är en träelefant. Ett ganska enkelt objekt att börja med, eftersom den inte har en massa reflektioner.

Åtta steg för bra produktbilder med en vanlig mobiltelefon eller kompaktkamera

Det första naturliga steget är att börja med ett foto där alla kamerainställningar står på AUTO, vilket ser ut så här:

Resultatet är inte alls bra. Elefantens huvud är överexponerat och kamerans blixt skapar drastiska skuggor.

1. Använd inte blixten!

Testa att ta en bild utan att använda blixten. Vad gäller ljussättning har bilden tagits nära ett stort fönster med massor av dagsljus och vi har också använt en lampa. Vissa glödlampor ger ett annat slags ljus än dagsljus. Du kan se ett varmt (gult) ljus, som kommer ovanifrån. Lägg också märke till hur bilden blir lite suddig.

2. Var försiktig med att blanda ljuskällor

Om jag bara fick ge dig ett enda råd, skulle det vara att undvik blanda olika ljuskällor. Just nu kan jag inte stänga av dagsljuset, så jag provar att släcka lampan. Om du fotar på kvällen (eller i ett mörkt rum) går det lika bra med ett par lampor.
Fotot nedan är taget med endast en ljuskälla (dagsljus från ett stort fönster). Mindre ljus innebär att kameran behöver mer tid för att hantera bilden (längre slutartid). Det är omöjligt att hålla kameran stadig när slutartiden går ner. Du behöver ett stativ.

3. Använd ett kamerastativ

Ett kamerastativ säkerställer också att bilderna blir tagna på samma avstånd när du experimenterar med ljuset. Om du inte har ett kamerastativ kan du bara placera kameran på ungefär samma nivå som objektet. I så fall kan det vara en bra idé att använda kamerans fjärrutlösare eller självutlösare, så att kameran inte rör sig när du fotar. Självutlösaren ger en fördröjning, där 10 sekunder är den vanligaste inställningen, men vissa kameror kan också ställas in till 2 sekunders fördröjning. Det kan faktiskt vara en bra idé att använda självutlösare även om man fotar med stativ.  Så här såg det ut när jag fotade:

4. Zooma!

Nu när kameran har flyttats längre bort från objektet måste jag använda kamerans inbyggda zoom-funktion. Detta är faktiskt väldigt bra, eftersom jag undviker snedvridningen orsakad av ”vidvinkellinsen”. Tips: Du kan zooma så mycket som möjligt med optisk zoom, men använd aldrig digital zoom.
Resultatet är ok men bakgrunden är lite distraherande och det är inte direkt en fördel när jag ska frilägga objektet efteråt.

5. Använd en kuliss

Jag placerar ett vanligt vitt papper bakom objektet, vilket fungerar som kuliss. Det blev ett vitt papper, eftersom jag hade det nära till hands. Kameran kommer att kompensera för den stora vita ytan genom att göra fotot mörkare. Detta foto är lite underexponerat.

6. För mörk? Använd exponeringskompensation

Som tur är har de flesta kameror exponeringskompensation, där du kan justera detta. Vi justerar och är nästan framme vid målet. Nu är det bara en sista sak jag inte är 100 procent nöjd med. Jag skulle vilja att ljuset fördelades mer jämnt över elefanten. Elefantens huvud är för mörkt i jämförelse med bakdelen. Detta är bara vad jag tycker, och det skulle enkelt kunna lösas genom att vända elefanten mot fönstret. Men låt oss för skojs skull prova en annan taktik.

7. Belys ditt objekt

Eftersom allt ljus kommer från en enda källa (fönstret till vänster) måste jag hitta ett sätt att få lite mer ljus från andra hållet. Ett sätt att uppnå detta vore att reflektera ljuset. Du kan använda en bit vit kartong eller frigolit och placera det på motsatt sida, såhär:

8. Bildredigering

Professionella fotografer använder ungefär femtio procent av sin tid på att utföra bildredigering. I detta fall är det Remove The Backgrounds erfarna redigerare som frilägger bilden och valde att behålla en del av den naturliga skuggan.

Tack Erica och Remove The Background för alla nyttiga tips som förhoppningsvis kommer göra alla e-handelsbutiker lite snyggare.