Att vara paranoid räcker inte för att skydda dig online

Att surfa säkert på internet har blivit allt svårare. Du ville bara köpa ett par byxor, och plötsligt har din mail blivit hackad och ditt bankkonto länsat. Så hur ska du skydda dig i dagens läge? För att inte prata om imorgon…
Hacking handlar inte längre bara om att klicka på en skum länk i ett mail, idag är det oändligt mycket mer sofistikerat, och du behöver inte ens själv ha gjort något fel för att bli hackad. Genom att ta över eller omdirigera trafik kan dina uppgifter hamna i fel händer bara genom att du surfar som vanligt.
Till och med klassiska säkerhetslösningar som att ha två-faktor autentisering på viktiga konton eller använda VPN-tunnlar har visat sig kunna bli hackade.

  • Två-faktor autentisering innebär att en tidsbegränsad kod skickas till din telefon via SMS, efter att du bekräftat med din personliga kod. Men detta SMS kan omdirigeras, och då du redan har bekräftat din identitet med ditt lösenord kan en skicklig hacker komma åt ditt konto. På så sätt länsades flera bankkonton i Europa för bara några månader sedan.
  • VPN-tunnel, där din data först skickas till en server där den krypteras innan den går ut på nätet, har också visat sig vara en bedräglig trygghet. Dessvärre har flera företag som tillhandahåller VPN-tjänster visat sig vara mindre seriösa. Resultatet är att det kan vara mindre säkert att använda en VPN-tunnel än att surfa som vanligt, i alla fall om du använder fel leverantör. Dessutom kan det vara svårt att skilja seriösa från oseriösa aktörer.

Att förlita sig på sin IT-avdelning är heller inte någon lösning, eftersom de skulle behöva begränsa din tillgång till internet så pass att du inte kommer kunna göra ditt jobb om de ska tänka på alla eventualiteter när du surfar. Du behöver ta ett eget ansvar för att du surfar på ett säkert och eftertänksamt sätt. Men enbart paranoia räcker inte.
Det kanske låter deprimerande, men det är inget mot hur tråkigt det är att få sitt konto länsat, och dessutom företagets alla hemligheter och lösenord läckta. Lösningen är lyckligtvis ganska enkel. Du behöver förstå hur en hacker tänker, och ha en grundläggande kunskap om vilka blottor du lämnar för en cyberattack när du rör dig i det digitala landskapet. För i takt med att mer och mer av våra liv blir digitala så kommer även ett ökat behov av digitalt personskydd.
Vill du veta mer om hur du skyddar dig från att bli hackad ska du delta i vårt Webinar: Är du en säkerhetsrisk på ditt företag?
Anmäl dig här redan idag!