Att säga hejdå till Facebook?

Hur många känner igen sig att ni antingen själva eller haft någon vän som varit fullständigt trött på Facebook och skrivit en status att det är Facebook-adjöss för gott? Medan de är borta fortsätter Facebook-vardagen som vanligt. Men… varför kommer de flesta tillbaka?

Sommaren är här och semestern står precis utanför dörren. Men den här artikeln ska inte ta upp den vanliga semestern där vi ser hängmattan och sandstranden framför oss, utan det som vissa kallar för ”Facation”. En facation är en liten semester från Facebook och andra sociala plattformar. Men bara en liten paus. För om vi tar en för lång paus missar vi allt som händer. För det är ju trots allt på Facebook många annonserar ut stora livshändelser.

Så, istället för att ta bort sitt konto har folk börjat ta facation. Kanske att man är trött och förbannad på alla matbilder, bebisbilder eller otaliga uppdateringar om kärlek och gullegull. Eller så är man trött på att man ständigt känner ett behov av att uppdatera sig även om där bara är två uppdateringar sedan senast man kollade. Men för vissa kan det kännas lite läskigt att stänga ner Facebook för gott för dessa känslor brukar oftast vara temporära.

Jag har sett meddelanden som ”Skit-Facebook. Ska aldrig komma hit igen. Hejdå.” men några veckor senare kommer det en helt vanlig och ”som att inget har hänt”-uppdatering från personen i fråga. Så länge varade den frustrationen…

Det som stoppar vissa från att helt lämna Facebook är personer som bedriver sin egen eller företagets marknadsföring där. Jobbet kanske kräver en närvaro och då är det mer eller mindre omöjligt att säga upp sitt engagemang helt. Sen ska man aldrig glömma att dina vänner och deras vänner samt vänners vänner alltid finns där. Arbetar du mycket med försäljning i digitala kanaler är det ett dumt beslut att lägga ner närvaron helt. Gör som jag – anpassa ditt flöde och se vad du vill. Slipp irritation och få enbart gottebitarna levererade. Mums!

Vad vill jag ha sagt?

Egentligen inget speciellt. Men jag kan tycka det är onödigt att hetsa upp sig över ett digitalt flöde, lämna Facebook med ilska upp till öronen, lugna ner sig, fundera, ångra sig och komma tillbaka. Antingen bestämmer man sig för att vara där eller så lägger man ner det helt. Att yra runt är inte min kopp te.