Organisationen Econcultancy har frågat nära 800 marknadsförare om deras digitala kunskaper och sen mappat det mot hur framgångsrika bolagen som de jobbar för är. Resultaten visar att det lönar sig att investera i digitala kunskaper.
Studien avslöjar att de bolag som storinvesterar i digitala kunskaper också utvecklas bättre på marknaden. Så kallade top-performing-organisations har alla investerat i sin personal för att ge dem högre kompetens inom allt som är digitalt.
Det här kan ju inte vara någon direkt överraskning men att investera i digitala kunskaper är något som väldigt många svenska bolag borde göra. Det är nästan läskigt när man stöter på bolag som verkar på digitala marknader där de ännu inte hunnit transformera och få med sig sin personal. Det blir riktigt dyra läxor när misstag görs om och om igen.
“Det är en djungel därute” får man höra från många som tycker det är stressigt med alla nya tjänster, tekniker och annat som dyker upp hela tiden. Men för indianerna som bodde i djungeln var det ju bara deras hem, som inkräktarna försökte navigera. Ert bolag kan också bli indianer om ni väljer att satsa på det. Det här är kanske ett udda sätt att uttrycka sig på men du förstår nog poängen – bli som indianerna.
En annat ämne som jag tycker ofta glöms bort är att lära sig om historien bakom internet och våra numera digitala liv. Det är när man förstår hur allt kom till som man också enklare kan förstå vart vi är på väg. Min historielärare Lasse på högstadiet hade faktiskt rätt – med historia i ryggen kan man enklare marschera framåt. Som 15-åring fattade jag inte mycket och tyckte det var då roligare att busa i klassrummet än att lyssna på gubben. Men bara för att jag gjorde misstag då behöver alla företag idag inte göra detsamma. Historien bakom internet är en viktig kloss för att få kontroll över framtiden.