Årets julklapp blir ett smart armband eller en smartare klocka

Är du redo för nästa revolution inom smarta saker som vi bär med oss? Är du redo att lämna ifrån dig ännu mer data om ditt privatliv till globala företag? Är du redo att slippa komma ihåg alla detaljer i ditt liv som när du åt sist eller hur mycket du sov förra veckan? Om svaret är ja, ska du läsa denn artikel och glöm inte att klicka på alla länkar.

Redan idag kan du köpa smarta klockor och armband från bland andra Garmin, Pebble, Nike, Polar, Jawbone, Google och fler. Vad de lovar är bättre koll på hur du rör dig under dagen samt hur bra du sover på natten. Nästa steg för smarta saker runt handleden är lanseringen av Apples smarta klocka iWatch och Microsofts smarta armband under hösten. Båda lovar att få ut sina produkter till marknaden under tredje kvartalet, perfekt timing inför julhandeln.

iWatch ska bli mer än en tracker av dina vardagsvanor då den bland annat ska ha röststyrning, diktafon och rundad display, enligt rykten. Microsoft däremot gör en mer generisk produkt som likt Garmin ska hålla koll på vad du gör under dagen och ge dig statistik på hur mycket du sover, äter och sportar. Nu behöver du med andra ord inte ens komma ihåg när du gick och la dig eller när du tog sista kvällsmackan för de smarta prylarna runt handleden kommer att ha koll.

Det som vi inte tänker på när vi ser häftiga prylar är all den data som bolagen kommer att få tillgång till. Idag ser de nästan all vår kommunikation, geografiska placering och nu lägger de på hälsa, sömn, aktiviter samt vanor för förtäring (mat och dryck). Med den datan och all data de redan har kommer de kunna kartlägga våra liv på ett revolutionerande sätt. Lägg på Google glass så är kartläggningen när komplett. Det som saknas är våra tankar och dialoger IRL (in real life).

Själv är jag nyfiken på vad Apple lyckas klämma fram ur sin fabrik. Vad jag skulle vilja ha är en kombination av Garmin 910 XT, iPod och en meddelandecentral. Behöver inte röstsamtalsfunktionalitet då det idag går lika bra med mail eller sms.