Mobillådan är årets julklapp 2019

En mobillåda, där du kan lägga undan din mobil och andra enheter för att istället umgås, är årets julklapp 2019. Så det blev en alternativ julklapp även i år med fokus på ett lugnare och mer nedkopplat liv, istället för mer prylar och mer shopping – för du måste ju inte köpa en speciellt framtagen låda eller ställ för att lägga mobilerna i, det går lika bra med en skokartong eller annan låda du redan har hemma.

Det kanske till och med kan bli årets julaktivitet, att göra en mobillåda tillsammans av det som finns hemma?

Vi prickade inte in årets julklapp 2019 i våra förhandsspekulationer även om vi var inne på att det även i år skulle kunna bli ett hållbart alternativ.

Det lite roliga i sammanhanget är att mobiltelefonen blev årets julklapp 1994, men nu förpassas den till sin mobillåda i julhelgen.

Nedan kan ni läsa om alla förhandsfavoriter, som vi presenterade för en vecka sedan.

Minns ni wokpannan (1990), det elektroniska husdjuret (1997) och kokboken (2002)? Eller den färdigpackade matkassen som hamnade överst 2011?

Nästa vecka, onsdag 20 november, utser HUI årets julklapp och det är nu över trettio år sedan första gången, som årets julklapp utsågs.

För att en produkt eller tjänst ska bli utsedd till Årets Julklapp av HUI ska ett eller flera av följande kriterier uppfyllas:

• Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
• Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
• Produkten ska representera den tid vi lever i

Förra året utsågs det återvunna plagget till årets julklapp, men den allra mest kända julklappen kommer nog från premiäråret 1988: bakmaskinen. Som säkert fortfarande finns kvar i många hem, dock oftare undanstoppad i köksskåp och förråd än frekvent använd.

Vad blir då årets julklapp? Förra året gissade jag på smarta högtalare (eller röstassistenter) som hade fått ett riktigt lyft sedan Google Home lanserats med svenskt tal, men sen dess har det inte hänt lika mycket så jag lutar åt något av alternativen nedan.

Årets julklapp 2019 – kandidater som det pratas om:

1. Gåva för klimatet eller annan välgörenhet.
2. Köket är ofta representerat, så till exempel en gryta för långkok.
3. Drönare (nu finns enkla och billiga drönare som kan passa under granen).
4. Ljudboksprenumeration (ljudböcker ökar stadigt i popularitet).
5. Elscooter (det går inte att undvika elscootern, även om den inte är optimal att slå in och lägga bland övriga julklappar).
6. Skidor (har varit med i försnacket i många år nu).
7. Smarta högtalare (okej, den får vara med i år också).
8. Trådlösa hörlurar (det skulle vara första gången en produkt vinner två gånger, 2012 vann hörlurarna men nu är det trådlöst som gäller).

Som en bubblare kan det vara värt att nämna tyngdtäcket, som ska skapa ett lätt tryck mot kroppen för att ligga still och lättare kunna slappna av och som bland annat lanserats som en kandidat av Sökmotorkonsult.

Jag tror en riktig utmanare till allt som står på listan är något helt annat, som inte handlar om shopping alls – t ex något egenproducerat eller en upplevelse i det lilla formatet. Eller en julafton helt utan julklappar.

Snart vet vi vad årets julklapp blir, men redan nu vet vi en sak: att det blir en rekordjul i år igen. Enligt HUI  slår julhandeln rekord i år igen och försäljningstillväxten i december månad blir 3,0 % jämfört med 2018. De senaste åren har Black Friday och Black Week växt kraftigt och flyttat delar av från december till november, men i år ligger Black Friday sent vilket sannolikt kommer medföra att viss konsumtion hamnar i december istället.

Läs mer:
Årets julklapp 2020