Intervju med initiativtagarna av Genius

På tisdagen arrangerade Genius ett annorlunda investerarevent där de pitchande bolagen grundats av och/eller leds av kvinnliga entreprenörer. Vi har intervjuat initiativtagarna Anna Caracolias och Annika Englund om Genius.

Inför en panel bestående av Susanne Najafi, Pernilla Rydmark, Susanne Birgersdotter, Börge Granli, Mats Plahn och Dušan Stojanovi? på länk från New York klev sex bolag upp och presenterade sig och sin affärsidé.

Bolagen var Genews, Zeifie, Blank Spot Project, Competencer, Weavler och Blue Call. Mer info om bolagen och personerna i panelen finner du här. Panelen fick börja med att presentera sig och hur de jobbar, vad de investerar i mm. Sen fick varje bolag möjligheten att ”grilla” panelen genom att ställa frågor.

Panelen utsåg Zeifie som vinnare av bästa idé och Nordnet belönade Zeifie med en summa på 10 000 SEK. Genius bidrag är ett års mentorskap.

Bakom Genius står Dagensanalys-skribenterna Anna Caracolias och Annika Englund som jobbar för en större mångfald inom ICT. Förutom att skriva för Dagensanalys.se har de båda långa karriärer inom teknik.

Vad är Genius och varför finns ni?

Vi fick uppgiften av IIS att köra ett spår på Internetdagarna om bristen på mångfald inom ICT. Exakt så började Genius. Många kallar det en kvinnofråga, men det är ju rätt och slätt en tillväxtfråga.

Under tre månader i somras utförde vi ett uppdrag där vi gjorde en kartläggning av det svenska innovationssystemet. Och vi hittade en massa spännande fakta och företeelser! Det mest flagranta var kunskapen om att en promille av de statliga innovationspengarna hamnar hos kvinnliga entreprenörer. 99,9% går till de manliga entreprenörerna. Vi trodde inte det var sant, men enligt Tillväxtverket är det exakt så det ser ut idag. Och i stället för att gnälla så bestämde vi oss för att göra något åt saken och så föddes vårt investerar meetup.

Man kan läsa mer på vår webb.

Hur gick det på er meetup?

Vi är faktiskt överväldigade. Vi har fått otroligt bra återkoppling. Flera personer påpekade att de lärt sig en massa nytt och vi vet att vi ”matchade ihop” ett gäng människor. När man ser Facebook-kommentarer som, ”Det var bland det bästa jag sett i genren, VC så väl som pitchare!”, som Johan Lange skrev då kan man ju inte bli annat än lycklig. Helt klart så finns det behov som inte tas om hand i dagsläget.

Panelen och bolagen var imponerande bra och publiken verkade mycket nöjda. Och vi har fått än mer blodad tand.

Vad står närmast på agendan för Genius?

Ett event blev två, som nu har blivit tre. Den 20 oktober kör vi ett nytt meetup tillsammans med advokatbyrån Synch och då handlar det om lagar, avtal, rättigheter mm. Och Synch passar Genius bra, dels har de spännande och moderna affärsmodeller och när det gäller könsfördelning så får de guldstjärna. Sen blir det sannolikt också ett december meetup, men det är lite halvhemligt än. Annars så jobbar vi på en rapport som vi ska släppa den 23 november – fakta om entreprenörs- och startupscenen, främst i Sverige. Men med internationella jämförelser. Vi lägger ut information löpande på webben och vår Facebooksida.

Hur ser ni att Genius kan utvecklas?

Vi och många andra vet ju att frågan är glödhet. Alla känner till och pratar om obalansen, men vi ser mindre av konkreta aktiviteter för att få till en förändring. Vi har fått flera förfrågningar från företag om vi kan hjälpa dem och då får de företagens behov styra en del av vår utveckling. Vi gillar fakta och det samlar vi just nu. Beroende på vad vi hittar så kommer det också påverka hur vi utvecklas. Helt säkert är ATT vi kommer att utvecklas.

Behövs det fler “Genius” inom andra delar samhället?

Absolut!