Förra veckan bjöd företaget Quantcast in till sin årliga konferens Supernova. Ett stort fokus låg givetvis på AI, då detta är ett område som det knappt går att ha en konferens utan att nämna. Men utöver det diskuterades även hur marknadsförare ska kunna nå konsumenter utan att ”slå dem i huvudet med massa reklam”.
Avslutningsvis blev eventet övertaget av stormtroopers från Star Wars, i samband med att flera ur filmteamet intervjuades om hur filmskapande kan nyttas i reklamsammanhang.
Tekniken har snabbt gått framåt den senaste tiden, men Quantcasts vd och medgrundare Konrad Feldman visade på att hypen och resultaten inte nödvändigtvis kommer samtidigt. Han menar att vi ofta överskattar effekterna av tekniknyheter på kort sikt, men underskattar dem på lång sikt. Samma sak gäller för AI och maskininlärning, vi är ännu inte i position att till fullo kunna dra nytta av allt som den nya tekniken har att erbjuda, men det betyder inte att det går att vänta på vad som ska ske. Vad gäller AI och maskininlärning jämför Feldman det vid att förränta pengar, ju tidigare du börjar låta en AI utvecklas, desto bättre och kraftfullare kommer den att bli.
Sin vana trogen samlade Quantcast ett helt gäng intressanta personer för en paneldebatt. Under moderering av Jon Mew, vd på IAB UK, diskuterade Chris Binns från Mediacom, Nic Travis från MBNA, Philip Sandler från Homeserve och Sue Hunt från Mail Online vilka utmaningar och möjligheter som finns med dagens marknadsföring. De menar att det är ett stort problem att många fokuserar på botten av säljtratten och använder sig av missvisande proxys som inte bidrar till att förstå vad som får en konsument att röra sig nedåt i tratten. Det uttrycktes även frustration över att stora företag som Facebook, Google och Amazon inte är mer öppna med sin data, något som skulle kunna göra marknadsföringen betydligt bättre. Samtidigt menar de att det finns stor potential för att föra tillbaka kreativitet in i marknadsföring istället för att pumpa ut retargeting-annonser till människor och tvinga till sig uppmärksamhet. Titeln på debatten var ”Fall back in love with advertising”, men de menar att vi behöver inte bli förälskade i marknadsföring, utan i mänskligheten. Det är när vi på allvar börjar bry oss som människorna som vi försöker nå, som vi kan börja bygga starka och värdefulla relationer med konsumenterna.
Dagens höjdpunkt var dock Rory Sutherland, en veteran i branschen som gjort flera TED-framträdanden. Med humor och insiktsfulla observationer målade han upp en bild av marknadsföring som en bransch med stor potential för att påverka människor i en positiv riktning. Med en blandning av psykologi och kreativt tänkande menar han att marknadsföring kan skapa situationer där människor får en positiv känsla av att använda en tjänst eller köpa en vara, istället för att känna sig lurade eller tvingade att konsumera. Exempel som hur Ferrari fick människor att betala för att hämta sin bil genom att erbjuda en tour av fabriken, eller hur restauranger medvetet agerar för att få dig att köpa dyrt vin istället för billig öl, illustrerade med all önskvärd tydlighet hur marknadsföring och psykologi kan få människor att betala mer för en tjänst och vara glada över det, snarare än att försöka sälja varor och tjänster genom att sänka priset. Sutherland lockade med andra ord inte bara till skratt och applåder, utan stimulerade även till eftertanke och aha-upplevelser.
Huvudpoängen i Sutherland framträdande var dock att marknadsföring måste vara den vetenskap som förstår det som konventionell logik inte förstår. Konventionell logik är den typen av logik som vem som helst kan komma fram till. Men för vissa branscher krävs motsatsen till konventionell logik, eftersom du måste komma på nya och oväntade sätt att göra saker för att kunna nå framgång. Utöver marknadsföringsbranschen menar Sutherland att även HR, forskning och utveckling samt militären måste agera i motsats till konventionell logik. I alla dessa fyra handlar det nämligen om att göra det som ingen annan kommit att tänka på.
Avslutningsvis kom så stormtroopers från Star Wars inmarscherande till tonerna av Imperial Marsch. Sist på agendan deltog nämligen skådespelaren Riz Ahmed, Visual Effects experten Ben Morris och Special Effects chefen Neil Corbould som alla var med och gjorde Star Wars filmen Rogue One som hade premier för knappt ett år sedan. Tillsammans pratade de om hur man kan skapa riktigt häftiga upplevelser genom en kombination av specialeffekter (den fysiska miljön) och visuella effekter (den digitala förändringen av miljön). De menade att detta även går att göra i andra sammanhang när du vill skapa häftiga upplevelser för kunder. Nu kanske det inte är möjligt att skapa ett enormt rymdskepp och sedan digital fylla det med detaljer. Men att göra en film i en miljö som inspirerar den som är med i filmen att göra sitt bästa, och sedan lägga på lite enklare visuella effekter, kan göra en filmsnutt betydligt häftigare än att sitta på sitt kontor och berätta om en produkt eller tjänst. Vi kan med andra ord lära oss en hel del, och ta del av rebellupproret mot tråkiga och överdrivet påstridiga annonskampanjer.