Är vilda västerns tid förbi för Internet?

I Australien ska de nu avslöja pirater och stänga ned deras sajter och i USA kommer man nu att lämna ut uppgifter om troll.

Den kontroversiella lagen om att operatörer ska behöver lämna ut identiteter på personer som laddar ned piratfilmer samt kunna tvingas att stänga med access till piratsajter träder nu laga kraft i Australien.

Samtidigt har domstolen Supreme Court i amerikanska staten Illinois beslutat att operatören Comcast ska lämna över uppgifter och identifiera troll som härjat på nätet.

Även i Europa har domstolarna kommit ikapp tekniken och dömt en estnisk tidning i Europadomstolen att de är ansvariga för alla kommenterar som internetanvändare lämnar på deras sajt. Tidningar i Europa måste nu välja mellan att stänga av kommentarer eller anställa personer som granskar varje kommentar innan publicering.

Om detta är den nya trenden kommer det inte dröja länge innan vi alla är identifierade på nätet utan möjlighet till att leka vilda västern med både tjänster och våra identiteter. Självklart kommer det att dyka upp nya tjänster som gör det omöjligt för även operatörer att identifiera användare och stänga av piratsajter, men det är just trenden som är det viktiga.

Internet är en spegling av samhället utan dess regler, i stort. Trots det har nätet levt med oss i över 20 år och det är först nu som rättsystemet hunnit ikapp. Men är det verkligen nödvändigt?