Är Snapchat bara en "fluga" på väg bort?

En ny undersökning visar att Snapchat förvisso är poppis bland den yngre publiken – men få kollar in annonserna. Det verkar också som att den sociala foto-appen kan visa sig bli en fluga på väg bort. Kan detta bli en smolk i bägaren för Snaps kommande börsintroduktion?
Undersökningen är gjord av marknadsföringsföretaget Fluent och omfattade 3, 327 användare över 18 år. Den genomförde i början av februari och visar på några intressanta resultat:

  • nästan hälften (47, 9 procent) av de som svarade tror att Snapchat är en fluga. Det ska dock påpekas att bara 24,2 procent av de som svarade använde Snapchat själva och av dem mellan 18-24 så var det 68 procent som trodde att Snapchat kommer att hänga kvar. Så, om man lyssnar till de yngre är Snapchat här för att stanna, och de äldre, som förmodligen inte fattar hur man använder tjänsten, tror att den är på väg bort.
  • En tredjedel av Snapchats användare tror inte att de kommer använda sig av appen om fem år. Detta gällde i synnerhet manliga användare. Över hälften uppgav att de inte kommer använda sig av Snapchat om 10 år.
  • De under 35 år trodde inte att de skulle fortsätta att hänga på Snapchat när de fyllt 35 år.

En majoritet, över 62 procent, kunde också tänka sig att byta till ett nyare alternativ till Snapchat om en sådan tjänst fanns på marknaden – kan det här vara bra nyheter för Instagram? Nej, är svaret: trots Instagrams nya Snapchat-kopior uppgav 72,7 att de aldrig skapat eller kollat på Instagram Stories. Återigen gällde detta främst de över 55 år (84,5 procent). De som ändå hängt på Instagram Stories var också lojala Snapchattare. Lite motsägelsefullt?
Tråkiga nyheter om annonseringen på Snapchat – bara ynka 9,4 procent uppger att de aldrig hoppar över annonser, och 7,2 uppger att de “sällan” skippar dem. Hela 44 procent skippar “alltid” och 25 procent “ofta”. Sen finns det lite över 14 procent som gör det “ibland”.
Annonskippandet gäller i synnerhet de mellan 18-24 år (50 procent, och bara över 7 procent som “sällan” skippade annonser), denna målgrupp som annonsörerna oftast är ute efter med kampanjerna på Snapchat. Bara  27,1 procent av de över 55 år skippade reklamen, dock. Inte riktigt den målgruppen man är ute efter på tjänsten?
Bland de influencers som är populärast att följa på Snapchat så är det främst internetkändisar som gäller (51,4 procent följde sådana), i synnerhet bland de yngre målgrupperna. TV-kändisarna är inte lika poppis (48,1 procent) och bara 43,2 procent var intresserade av popkulturella Snapchat-konton.
Så – är detta något som stärker Snapchats kommande börslansering – eller är det början på slutet?
Läs mer: Så mycket kommer Snapchats aktie att kosta