De flesta annonsörer hatar reklamblockerare som förstör möjligheterna att nå ut till konsumenterna. Men nu frågar sig många om Google har en dold agenda med att skapa sin egen reklamblockerare.
Google är ett företag som tjänar stora pengar på reklam i sina kanaler. Nyheten förra veckan om att de då skulle skapa sin egen reklamblockerare möttes med stor skepsis.
Läs även: Webinar – Få alla dina frågor om reklamblockerare besvarade!
Här är några av de teorier om vad som ligger bakom Googles senaste satsning:
- Fokus på AdWords. Googles största reklamintäkt är genom de textbaserade annonser genom sökningar. Text blir så klart inte blockerad som reklam och kommer därför utan problem att fortsätta synas. Något som kan driva ytterligare företag och annonsörer till att använda AdWords.
- Minska konkurrensen för videoreklam. Googles flaggskepp YouTube är utan tvekan en storspelare på reklammarknaden för video. Men trots det finns det en hel del konkurrens, och video på internet står för allt mer av datatrafiken. Genom att då blockera vissa typer av videoreklam, exempelvis autostartande filmer med ljud som fördöms av Google-sponsrade Consortium for Better Ads, kan YouTube befästa rollen som störst på video. Google skulle ju aldrig blockera sina egna sajter, vilket kan göra YouTube till den enda plats där vissa typer av videoannonser tillåts.
- De arbetar under falsk flagg. Eftersom Google redan har så stor del av reklamkakan är det enkelt för dem att bestämma vilka annonsformat som syns och vilka som hamnar längre ner på listan. De behöver därför egentligen inte någon reklamblockerare, i synnerhet som de redan betalar AdBlock Plus för att godkänna deras sajter. Men genom att skapa en reklamblockerare som gör det de redan gör, kan de framstå som ”the good guy” och få såväl annonsörer som användare på sin sida, och slippa ta ställning för eller emot.
- Hålla Chrome starkt. Googles webbläsare Chrome är utan tvekan den dominerande webbläsare idag med hela 60 % av marknaden. Genom att implementera en reklamblockerare direkt i webbläsaren kan de då ytterligare befästa sin position och se till att användarna får en bra surfupplevelse så länge de använder Chrome. Det kan med andra ord vara ett sätt att konkurrera ut webbläsare som Internet Explorer, Safari och Opera.
- Konkurrera ut content-recommendation sajter. Många publicister använder sig idag av content-recommendation sajter som Outbrain och Taboola för att synas. Genom Googles reklamblockerare kan dessa inkomstkällor strypas, och på så sätt driva publicister till Googles egen content-recommendation sajt AdSense. Att ta en större del av den kakan är ju något som Google har försökt göra länge.
- Stärka och förenkla AMP-satsningen. För ca ett år sedan lanserade Google sin Accelerated Mobile Pages (AMP), vilket förkortade laddningstider för mobiler genom att ta bort stora annonser. En reklamblockerare skulle göra samma sak, och förenkla utvecklingen av sidor anpassade för AMP. Det skulle göra att annonsörer som idag inte utvecklar för AMP i princip blir tvungna att göra det för att synas i Chrome, något som driver mer intäkter till Google.
Det kan givetvis vara en kombination av flera, eller till och med alla dessa, som ligger till grund för Googles satsning på en egen reklamblockerare. Det bli också ett slag mot AdBlock Plus som många då kan tycka blir överflödigt att ha om det redan finns som standard i Chrome.
Lär dig mer: Delta i vårt webinar om reklamblockerare den 11/5. Anmäl dig här!
Vi får helt enkelt inte glömma bort att Google driver en verksamhet för att tjäna pengar på reklam, och att då skapa en egen reklamblockerare måste ha ett affärsmässigt mål. Trots deras motto ”Don’t be evil” är det en stor skillnad mellan det och att agera altruistiskt för användarnas bästa.