Är Google större än EU?

EU-kommissionen ska bevisa att Google missbrukat sin dominerande ställning för att marknadsföra sina egna produkter. En fråga vars svar känns självklar i en tid när EUs politiker vill addera en ny fjäder till sin hatt. En meningslös process som vi alla följer med intresse.

Självklart har Google använt sin dominerande ställning för att lyfta fram sina egna produkter. Likaså gör Aftonbladet, Blocket, Amazon, Facebook och så många fler tjänster på nätet som får en dominerande position på marknaden.

Är det så att EU-kommissionen är ute efter Google för att de är rädda att sökföretaget blivit för stora för EUs bästa. Ska ett amerikanskt (och globalt) företag få dominera i stolta Tyskland eller i ännu stoltare Frankrike. Google har nog blivit för stora för EU och därför måste nu sökmotorn kuvas. För det är ju faktiskt en sökmotor vi pratar om.

Vad ska nu EU göra för att kuva Google. De tänker förmodligen kräva böter och skicka ut ett pressmeddelande om att Google prioriterar sina egna tjänster. Effekten av detta blir ett negativt hopp i Googles börskurva, som företaget kommer att återhämta inom en vecka. För vad är någon miljard för ett av världens rikaste företag. För EU blir det inget mer än ännu meningslös kompromiss som några politiker kan lägga till sin Curriculum vitae, om de nu lyckas bevisa att Google är skyldig.

Google har tio veckor på sig att svara på kommissionens anklagelser.